Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

Работилница за таланти учи български и китайски студенти как се прави модерно земеделие

| обновено на 15.10.21 в 15:20
4
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева. Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение за сътрудничество с Тиендзинския аграрен университет и Тиандзинското икономическо и търговско училище в Китай за изграждане на центъра в България.

Идеята е работилницата да играе важна роля за насърчаване на следдипломното и професионалното образование и културното наследство.

Ректорът проф. Янчева подчерта, че новата прибодивка ще помага за подобряване на техническите умения на българските студенти и за стимулиране на икономическото развитие. 

„Работилницата е доказателство за образование без граници и за приобщаващо образование. Това сътрудничество е възможност за обмен на знания и опит на съвременни технологии,  за бъдещето на съвременното цифрово земеделие,“ каза от своя страна ръководителят на центъра доц. Светла Янчева, заместник-ректор на АУ.  Тя каза още: „Предвиждаме обмен на учебни програми, обучителни курсове за студенти и специалисти в областта на земеделието. Първите онлайн занятия вече започнаха с преподаватели от Факултета по икономика. Работният език е английски.“

Изградена е съвременна компютърна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, осигурена е учебна литература.

От китайска страна гостите заявиха, че проектът Лубан уъркшоп е част от инциативата „Пояс и път“, и е създаден на принципите на съвместно изграждане, взаимен интерес, и обща полза между двете държави.

Лубан е създаден като част от международна платформа за обмен и развитие на човешки ресурси и технологии. През 2021г. се създава първата пилотна демонстрационна селскостопанска зона в целия регион на страните от платформата „16+1“. Тази зона  е един от резултатите от срещата на върха на Китай и страните от Централна и Източна Европа, и е показателен за тясното сътрудничество с България. 

Събитието се проведе с онлайн излъчване в Пловдив, България и Тиендзин в Китай. 

Галерия

Още от категорията

Художникът Иван Тотев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Иван Тотев, но не бившият кмет, а художникът. Имената на двамата съвпадат случайно, но не случайно те са с различни професионални пътища. Художникът Иван Тотев има редица самостоятелни изложби, а последната той откри преди седмица в София. Произведенията му, предимно скулптури от..

обновено на 27.11.21 в 18:03
Журналистът Валентин Ненков

Пазарджик е в топ 5 по размер на такса смет за граждани и бизнес

От 1 януари 2022 г.  такса смет в община Пазарджик се увеличава с между 30 и над 50 %. Поскъпването важи и за граждани, и за фирми.  Това решение взеха в късния следобед вчера общинските съветници на Пазарджик.  Вносител на предложението за по - високите налози за битовите отпадъци е кметът Тодор Попов. Той се опита да го прокара в..

публикувано на 26.11.21 в 17:16
Радка Аргирова

Новият вариант има повече мутации и ще заразява по-лесно

Нов вариант на КОВИД-19 е засечен в Южна Африка, съобщи СЗО, която днес провежда заседание. До колко е опасен новият щам и дали наличните ваксини предпазват от него, ще коментираме с вирусолога  проф. Радка Аргирова . Тя смята, че все още данните за този вариант са недостатъчни, за да се каже със сигурност дали е опасен.  "Това, което прави..

публикувано на 26.11.21 в 16:45

Зимните курорти са готови за новия сезон

Нашите зимни курорти са готови за новия сезон - както с високата категория на настанителната база, така и с това, че успяха да създадат необходимите условия за комфорта на посетителите и да избягването на зараза , каза пред журналисти в Пловдив  служебният министър на туризма Стела Балтова.  Правителството  има желание и интерес презцялото..

обновено на 26.11.21 в 16:11

В края на преговорите за кабинет камерите трябва да се изключат

Шансовете за ново правителство са добри. Камерите, надявам се, са само първата фаза от преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Даниел Смилов.  Според него публичността на преговорите дава възможност на преден план да излязат общите черти и идеи на четирите партии и да се демонстрира волята им да формират..

публикувано на 26.11.21 в 15:57