Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат


Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по 40 до 50 минути на спирките, докато дойде автобус. 

 От общината признаха, че собственикът на фирмата Веселин Дошков системно не изпълнява задълженията си по договора с общината. Освен намаления брой коли, по линията редовно се пропускат курсове. Само през месец септември са пропуснати 853 курса. 

Общината би трябвало да налага по 1 000 лева глоба за всеки пропуснат курс. Вместо да санкционира фирма „Хеброс бус" с 853 000 лева за пропуснати курсове през септември, наложената глоба е само 30 000 лева. Така общинският бюджет е ощетен с 823 000 лева за сметка на частната фирма „Хеброс бус“.

Веселин Дошков днес призна за нарушенията, но ги обясни с лошата политика на общината към фирмите превозвачи. Дори изрази надежда администрацията да санкционира него и колегите му – цитирам: „за да влязат нещата в съда най – после и да се види кой крив, кой прав“.

Пред Радио Пловдив Дошков сподели, че до 3 – 4 години ще приключи напълно с превозваческата дейност, но преди това трябва да изплати автобусите си към банките.

Според него причините за закъсненията на автобусите са обективни и субективни. Като основни той посочи недостатъчното   средства, които се получават от общината, както  и липсата на кадри.


Още от категорията

Художникът Иван Тотев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Иван Тотев, но не бившият кмет, а художникът. Имената на двамата съвпадат случайно, но не случайно те са с различни професионални пътища. Художникът Иван Тотев има редица самостоятелни изложби, а последната той откри преди седмица в София. Произведенията му, предимно скулптури от..

обновено на 27.11.21 в 18:03
Журналистът Валентин Ненков

Пазарджик е в топ 5 по размер на такса смет за граждани и бизнес

От 1 януари 2022 г.  такса смет в община Пазарджик се увеличава с между 30 и над 50 %. Поскъпването важи и за граждани, и за фирми.  Това решение взеха в късния следобед вчера общинските съветници на Пазарджик.  Вносител на предложението за по - високите налози за битовите отпадъци е кметът Тодор Попов. Той се опита да го прокара в..

публикувано на 26.11.21 в 17:16
Радка Аргирова

Новият вариант има повече мутации и ще заразява по-лесно

Нов вариант на КОВИД-19 е засечен в Южна Африка, съобщи СЗО, която днес провежда заседание. До колко е опасен новият щам и дали наличните ваксини предпазват от него, ще коментираме с вирусолога  проф. Радка Аргирова . Тя смята, че все още данните за този вариант са недостатъчни, за да се каже със сигурност дали е опасен.  "Това, което прави..

публикувано на 26.11.21 в 16:45

Зимните курорти са готови за новия сезон

Нашите зимни курорти са готови за новия сезон - както с високата категория на настанителната база, така и с това, че успяха да създадат необходимите условия за комфорта на посетителите и да избягването на зараза , каза пред журналисти в Пловдив  служебният министър на туризма Стела Балтова.  Правителството  има желание и интерес презцялото..

обновено на 26.11.21 в 16:11

В края на преговорите за кабинет камерите трябва да се изключат

Шансовете за ново правителство са добри. Камерите, надявам се, са само първата фаза от преговорите между ПП, БСП, ИТН и ДБ, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Даниел Смилов.  Според него публичността на преговорите дава възможност на преден план да излязат общите черти и идеи на четирите партии и да се демонстрира волята им да формират..

публикувано на 26.11.21 в 15:57