Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" със сюжетите на октомври в Пловдив

Снимка: Стоян Стоянов

"Точно днес" във време на пандемия от Ковид-19 и криза с цената на тока в България, търсим гледните точки на хората от Пловдив.

Собственикът на пекарна в града Димитър Йолтов за цената на тока за малките фирми. Държавата пое ангажимент за финансови компенсации за фирмите заради високата цената на електроенергията, какво очаква малкия бизнес и какви са настроенията?

"Зеленият сертификат" е пропуск за влизане почти навсякъде, как стигнахме до тук, или следваме със закъснение ЕС? Отговорите от д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, преподавател в Медицински университет Пловдив.

Представяме гражданска позиция за "зеления сертификат", от пловдивчанката Нели Иванова, която е минала през Ковид-19 и няма как да получи документа, защото е преболедувала с отчетен PCR в първите шест месеца на 2020 година. По правилата, което ще спазваме преболедувалите ще са със зелен сертификат само 6 месеца след заболяването. Нели Иванова преди време направи мащабна кампания за закупуване на шоков фризер за съхранение на кръвна плазма, за лечението на коронавируса. Бизнесдамата подготвя новата инициатива, която да разшири възможностите на зелените паспорти у нас. 

Как собствениците на ресторанти, кафенета и заведенията за хранене приемат новите мерките на здравното министерство, очаква ли се недоволство или протести, говорим с Кръстина Миткова от Сдружение на заведенията в България.

Веселина Пеева  разговаря с известния художник Матей Матеев за новата му камерна изложба "Камък и вода"  в изложбена зала "2019". По време на откриването той ще представи и най-новата си книга с афористични размисли "Хляб и сол".

"Великите европейци" тази сряда разказат за Клод Леви- Строс, след 9 часа

В "Добро утро, ден!" с певицата Един Унджиян разговаря Петя Плачкова, за любимото хоби, за смисъла в професията и в живота.

Слушайте програма "Точно днес" от 6.00 до 9.30 часа на 20 октомври!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52