Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неиздавани у нас стихове на Данте преведе пловдивчанка

2021 е обявена за годината на Данте Алигиери. По този повод специалност „Италианска филология“ на Софийския университет подготви издание с непревеждани досега стихове на великия поет като част от проекта „Да опознаем Данте“. Той включва двуезична дидактическа изложба, посветена на живота и творчеството на поета, и двуезичен сборник „Стихове“.

Девет студентки работиха по преводите на 21 сонета, балади и канцони на поета, които представят ранното творчество на Данте.

Книгата се издава със сътрудничеството на Италианския културен институт - София, Посолството на Италия в България. А за да може да достигне по повече хора, скоро изданието ще бъде достъпно и в онлайн версия на сайта на Института. 

Срещаме ви с една от преводачките, това е пловдивчанката Живка Ажделарова, която учи магистратура в Софийския университет. 

С 23-годишната студентка – преводач разговаря Живка Танчева, можете да чуете повече от звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Великите европейци - Константин Велики, трета част

Да се работи за религиозна свобода и равнопоставеност на религиите тогава не е лесна цел. Някои казват – Константин просто иска да привлече християните на своя страна. Но каква е ползата му, ако спечели 20-тината процента християни в империята, а отблъсне 80-те на сто езичници? Така че с толерирането на християнството Константин стъпва по..

публикувано на 08.12.21 в 10:12

Малки рисунки в галерия "Лабиринт"

Пловдивската галерия "Лабиринт" изпраща годината с обща изложба на автори от различни градове.  Колекцията "Малки рисунки" представя различни техники, стилове и жанрове.  Ще е любопитно, разнообразно, и същевременно интимно. Малкият формат изисква внимание, вглеждане и ... тишина, отбелязват от галерията.  Всички рисунки и автори от изложбата..

обновено на 08.12.21 в 06:57

Филмът "Отново съм тук" - филм за човешкия дух

Документалният филм за алпиниста Боян Петров „Отново съм тук“ на режисьорката Поли Генчева тръгна по кината в страната, включително и в Пловдив с 3 едновременни прожекции.  Това става след като документалната кинолента успя да се нареди в престижните селекции на няколко европейски фестивали. Само преди два  дни филмът успя да отнесе..

обновено на 08.12.21 в 06:56
Виртуозната цигуларка Лия Петрова репетира с Оркестъра на Опера Пловдив

Цигуларката Лия Петрова свири в Пловдив

С платформата "Млади виртуози" операта в Пловдив ще представи цигуларката Лия Петрова - носител на първа награда от един от най-престижните цигулкови конкурси в света - "Карл Нилсен". Концертът ще се състои в Дома на културата "Борис Христов", от 19.00 ч., под диригентството на маестро Емил Табаков.  Всички концерти от платформата "Млади..

обновено на 08.12.21 в 06:55

Колекция „Малки рисунки“ в галерия Лабиринт

В днешното издание на предаването „Вход свободен“ потърсихме и намерихме най-краткият път до галерия Лабиринт в Пловдив, за да ви поканим на откриването на Колекция „Малки рисунки 2021“. Галериста Елена Калпакчиева бе нашия гид из пространството на Лабиринт, за да ни въведе в душевния свят на всеки един от авторите участници в изложбата. По..

публикувано на 07.12.21 в 16:03
Подкасти от БНР