Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложбата "Земя, въздух, вода" е в Цар-Симеоновата градина

Ученическа изложба "Земя, въздух, вода" е представена от днес в парковото пространство на Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Събитието е част от проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността) и се реализира като съвместна дейност на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов", CuBuFoundation (Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество) и Община Пловдив.

В експозицията са включени 24 произведения на ученици от НХГ "Цанко Лавренов" от специалностите "Живопис", "Графика", "Пространствен дизайн" и "Стенопис", които са създадени с професионалните напътствия на преподавателите - Атанас Камешев, Ивилина Коликова, Кети Георгиева, Михаил Маламски и Полина Тодорова. 

Участници са 27 от гимназистите, а творбите са експонирани върху големи пана с размери 120/150 см., чиято графична визия и предпечат са реализирани от преподавателя Петър Чучулигов.

Главна цел на изложбата е чрез културно и взаимно обучение да се насочат вниманието и действията на младите хора към устойчиво развитие за успешна реализация на Програма 2030 на ООН.

Произведенията ще бъдат представени и във виртуална изложба в сайта на НХГ "Цанко Лавренов".

Галерия

Още от категорията

Великите европейци - Константин Велики, трета част

Да се работи за религиозна свобода и равнопоставеност на религиите тогава не е лесна цел. Някои казват – Константин просто иска да привлече християните на своя страна. Но каква е ползата му, ако спечели 20-тината процента християни в империята, а отблъсне 80-те на сто езичници? Така че с толерирането на християнството Константин стъпва по..

публикувано на 08.12.21 в 10:12

Малки рисунки в галерия "Лабиринт"

Пловдивската галерия "Лабиринт" изпраща годината с обща изложба на автори от различни градове.  Колекцията "Малки рисунки" представя различни техники, стилове и жанрове.  Ще е любопитно, разнообразно, и същевременно интимно. Малкият формат изисква внимание, вглеждане и ... тишина, отбелязват от галерията.  Всички рисунки и автори от изложбата..

обновено на 08.12.21 в 06:57

Филмът "Отново съм тук" - филм за човешкия дух

Документалният филм за алпиниста Боян Петров „Отново съм тук“ на режисьорката Поли Генчева тръгна по кината в страната, включително и в Пловдив с 3 едновременни прожекции.  Това става след като документалната кинолента успя да се нареди в престижните селекции на няколко европейски фестивали. Само преди два  дни филмът успя да отнесе..

обновено на 08.12.21 в 06:56
Виртуозната цигуларка Лия Петрова репетира с Оркестъра на Опера Пловдив

Цигуларката Лия Петрова свири в Пловдив

С платформата "Млади виртуози" операта в Пловдив ще представи цигуларката Лия Петрова - носител на първа награда от един от най-престижните цигулкови конкурси в света - "Карл Нилсен". Концертът ще се състои в Дома на културата "Борис Христов", от 19.00 ч., под диригентството на маестро Емил Табаков.  Всички концерти от платформата "Млади..

обновено на 08.12.21 в 06:55

Колекция „Малки рисунки“ в галерия Лабиринт

В днешното издание на предаването „Вход свободен“ потърсихме и намерихме най-краткият път до галерия Лабиринт в Пловдив, за да ви поканим на откриването на Колекция „Малки рисунки 2021“. Галериста Елена Калпакчиева бе нашия гид из пространството на Лабиринт, за да ни въведе в душевния свят на всеки един от авторите участници в изложбата. По..

публикувано на 07.12.21 в 16:03
Подкасти от БНР