Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Може би е време във "фризера" да влезе и цената тока за бизнеса

Първите компенсации в размер на 110 лв. на мегаватчас за небитовите консуматори на електрическа енергия се очаква да бъдат изплатени със следващите фактури за електрическа енергия. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков.  Той уточни, че в рамките на пет дни ще бъдат изготвени образците на договорите и ще започнат да се подписват след пет дни. Помощта ще се отпуска автоматично.

Мярката е по повод драстичното поскъпване и недоволството на бизнеса.

В предаването "Точно днес" изпълнителният директор  на едно от най- големите предприятия за производство на опаковки и велпапе Станислав Разпопов определи тази помощ като закъсняла и недостатъчна. При това ще действа само два месеца, след което не се знае какво ще стане.

При всички положения е някакво помощ, но няма да реши преблема, а и ще дойде с месец закъснение. тепърва  ще се уточни и как точно ще се получава.  Статинслав Разпопов сподели, че цената на основният продукт, който влагат в производството - хартията - се е увеличила 400%. Този тренд ще продължи и нищо добро не чака крайния потребител, а и бизнеса.

По думите на бизнесмена не е зле цената на тока за небитовите потребители също да се сложи във фризера, колкото и това да е непазарна мярка.

Според него до ситуацията в момента е довела политиката на ЕС, който попадна в  собствения си капан с поощряването на зелената енергия, нереформираната енергетика у нас и липсата на алтернативни източници на синьо гориво.

Цялото интервю със Станислав Разпопов можете да чуете от пикачения звуков файл.Още от категорията
Ивайло Динев

Дойде време да застанем наравно с европейците

Доколко успешно ще е новото българско правителство? Как формулата за неговия състав ще се проектира в парламента и мнозинството там? По какви принципи се разпределят ресорите в кабинета? Има ли опасност  от партийна феодализация на отделните министерства? А на държавата? Отговорите търсим от политолога  Ивайло Динев , доктор по политически науки от..

публикувано на 07.12.21 в 15:18
Кузман Илиев

Повече чужди инвестиции очакваме от новия кабинет

Как се конструира кабинет от четири партии, и как да се наредят министерските кресла в него, така че да няма колизии още на старта. Или промените могат да се случват, въпреки опасенията след трите избора, тази година. Темите коментираме с Кузман Илиев , икономически и политически анализатор. Той акцентира над промените в Министерството на..

публикувано на 07.12.21 в 10:49

Покачването на цената на тока може да продъжи и след януари

„Покачването на тока е притеснително, защото това е един процес, който трябва да свърши в началото на следващта година, но очакванията ми са, че ще продължи и след това“, каза енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той коментира искането на бизнеса за помощи, свързани с цената на енергетиката като..

публикувано на 07.12.21 в 10:46

Пробивът при Водната палата ще увеличи трафика в района

Градските теми и коментар на зелените политики в община Пловдив - говорим с общинския съветник  Добромира Костова  от Зелено движение, част от групата Демократична България. Още за пробива при Водната палата, за серията активности за подобряване на качеството на въздуха, и как ще се реализира зарядната инфраструктура на града.  "Всяко едно решение..

публикувано на 07.12.21 в 09:17

Заболеваемостта ще се повиши с връщането на децата в клас

Пада като цяло нивото на заболеваемост от Ковид-19 у нас, нов щам притеснява лекарите, повече за връщането на децата в училище, и дали това е предпоставка за нови случаи, темата за пандемията в разговор с вирусолога  доц. Любомира Николаева - Гломб  от НЦЗПБ. В червената зона , където 14-дневната заболяемост е от 250 до 500 на 100 хил. души,..

публикувано на 07.12.21 в 09:14
Подкасти от БНР