Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Безплатни лекарства срещу Covid-19 от днес - да, ама не

| обновено на 25.10.21 в 10:41

От днес личните лекари ще могат да предписват от безплатните лекарства за лечение на Covid-19 с електронна рецепта. Според Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област, обаче няма вероятност това да се случи веднага.

По думите му идеята  тепърва трябва да се дооформя с нормативни детайли и да се подложи на обсъждане, последвано от преговори със Здравната каса. След това да се проведат преговори с Касата за всички подробности. Една от тях е, че дистанционният достъп до лекаря трябва да бъде заплатен.

Процедурата се очертава дълга, обясни д-р Сотиров. 

Джипитата не са подчинени на НЗОК и тя не може да ни заповядва как да процедираме,  затова са необходими преговори.  Това не означава, че може да се случи днес, би отнело в най- добрия случай от две до четири седмици. Няма смисъл пациентите да ни търсят от днес.

Освен това от услугата може да се възползват само здравноосигурените.

Неосигурените, не желаещи да плащат осигуровки, приемаме че са се отказали от регламентираната здравна услуга и трябва да си плащат процедурите, безплатни за останалите - смята браншовият председател. 

Лекарствата, които могат да се изписват от личните лекари по новия начин,  ще са само тези, които има смисъл да се издават за това заболяване.

Според д-р Костадин Сотиров  задължителната имунизация на определени групи и съсловия не е дискриминация, както подробно е записано в скорошното  решение на европейския съд по правата на човека. 

Това е възможно най-компетентният орган. Тези изисквания не нарушават гражданските им права. Все нещо трябва да действа мотивиращо, за да се предприеме тази стъпка - убеден е д-р Сотиров.

Още от категорията

България да демонстрира капацитет на демократична страна

"Не трябва да говорим за конфликт НАТО-Русия, а за преговори, които текат в момента. Това е свързано с подготовката на отговор на предложенията на Русия, който до седмица ще бъде предаден на руската страна. Това ще бъде план за деескалация, но наистина от страна на Русия, има нарастващи усилия за съсредоточаване на сили около украинската граница и в..

публикувано на 25.01.22 в 15:53
Яница Петкова

Високо доверие към новата власт, но и силни икономически страхове

Президентът Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от 58,5% и с недоверие от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-висок положителен рейтинг (доверие минус недоверие). Това сочи „лице в лице“ проучване на „Галъп Интернешънъл болкан“, представително за пълнолетното население на страната от..

публикувано на 25.01.22 в 14:01

Ако България иска сближаване с РСМ, да инвестира в младите

"Посещението на премиера на Северна Македония у нас само седмица след посещението на нашия премиер в Скопие показва, че календарът в двустранните отношения започва да се връща в нормалното си положение, когато между двете съседни държави трябва да има комуникация и дискусии. Загубихме твърде много време, за да четем историята по свой начин всеки,..

публикувано на 25.01.22 в 11:03

Община "Марица" ще строи нова административна сграда

През 2022  година община "Марица" стартира процедура за изграждане на нова административна сграда. Това съобщи в интервю за програма "Точно днес" кметът на общината Димитър Иванов.  Вече е определен и терена, който се намира в икономическата зона и в близост до автомагистрала Тракия. " Сградата, в която се намираме в момента, е вече малка и..

публикувано на 25.01.22 в 10:48

Агресия на Кремъл към Украйна може да застраши и България

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната и военен експерт, отбеляза с тревога нарастващото през последните седмици  напрежение около Украйна. Обезпокоителен е военният ресурс, който Русия струпа по границата, при това с все по-агесивна реторика. Ответно  НАТО предприе от своя страна действия за военно подсилване на региона около Черно..

публикувано на 24.01.22 в 15:55
Подкасти от БНР