Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е близо до здравна криза, очаква се до седмици

Доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн заяви, че в България ситуацията с разпространението на Covid-19, се развива като тази в Румъния. В интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив той прогнозира, че здравната криза предстои.

„В следващите две до три седмици ще имаме влошаване и ще се доближим до състояние на здравна криза. Големият въпрос е – кога правителство и институции биха признали, че са в състояние на здравна криза? В Румъния, където също има служебен кабинет в момента, признанието дойде при първия реален сигнал, че нещо не работи както трябва. У нас, предвид предстоящите избори, е възможно цялата ситуация да се проточи, и от политическа гледна точка да не се демонстрира слабост на управлението“, каза доктор Илиев.

Зелените сертификати частично могат да овладеят ситуацията

„Зелените сертификати изиграха много позитивна роля в целия ЕС, когато бяха приложени извън пиковите вълни. Те бяха приложени с едно информиране на обществото, с достатъчно време за подготовка. Нещо, което в България не се случи. От друга страна в страната ситуацията е толкова драматична, не се спазват почти никакви мерки, въвеждането на този сертификат дава възможност да се овладее частично това неконтролируемо смесване на хора. Във всички случаи това ще има позитивни ефекти“, заяви доктор Аспарух Илиев.

Според него издаването на сертификат след поставяне на една доза ваксина в България не е оправдано медицински, тъй като дори и след поставяне на еднодозовата ваксина на Янсен, трябват поне две седмици за създаване на имунитет.

Тестовете за децата са абсолютно безопасни

Доктор Илиев коментира и идеята за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас присъствено в училище и тяхното тестване. Според него няма място за притеснение у родителите, тъй като те са абсолютно безопасни и се прилагат в целия ЕС два пъти седмично.

„Никой не е пострадал, никой не е травмиран. Но отново в България се въвеждат много късно“, коментира още доктор Илиев.

Цялото интервю с доктор Аспарух Илиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46