Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото ще защитава журналистите си

С 4 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ днес СЕМ избра новия генерален директор на БНР Милен Митев. Досега той беше временно изпълняващ длъжността, след като предишният ръководител на БНР Андон Балтаков подаде оставка.

Трудно ми е да кажа кое ще направя първо, тъй като ще имаме доста задачи, които трябва да бъдат свършени още до края на тази година. Радиото вече депозира своето предложение за бюджет за следващата година, в което сме заложили растеж на доходите и много се надяваме това предложение да бъде прието“ – заяви в интервю за Радио Пловдив новият генерален директор на БНР Милен Митев.

Финансовото състояние на радиото е доста важно, тъй като каквито и задачи да си поставяме занапред, трябва да имаме мотивация на хората. Нищо не може да бъде свършено само от един или от няколко ръководители – промяната е възможна само когато тя се възприема от всички работещи в радиото. И доходите са една много съществена част от създаването на една добра и приятна работна среда“ – изтъкна Митев.

Колкото до гарантиране на независимостта, наистина тя има два аспекта – от една страна журналистите трябва да бъдат сигурни, че самите им административни ръководители няма да се намесват в тяхната преценка, за темите, които подбират, за ничините, по които ги представят. От друга страна е много важно радиото да застане зад всеки един от своите журналисти, ако той бъде подложен на какъвто и да било външен натиск за БНР. Поради това бих искал да дам всичко, което мога, за изграждането на една атмосфера на доверие, в която журналистите няма да се притесняват в случай, че се сблъскат с такъв проблем. Те могат да се обърнат както към своите ръководители, така и към своите директори, както и към генералния директор и Управителния съвет. Една от основните задачи на радиото е да защитава журналистите си“ – счита генералният директор.

Новият модел на финансиране на медията може да се реализира само чрез законодателна промяна. Единствената възможност да стане това е през изменение на Закона за радиото и телевизията. Работеше се по такъв законопроект през 2020 г., но така или иначе този законопроект не стигна до гласуване. Тепърва, когато бъде формирано ново НС, ще се постави тази тема за разговор. Аз смятам, че БНР трябва да бъде инициатор на подобни дискусии, мисля, че както за БНР, така и за БНТ, а и за цялото общество е важно да има свободни и независими обществени меди. А предвидимостта на финансирането, дори не толкова неговият конкретен размер, а именно неговата предвидимост и стабилност са много важни предпоставки за това“ – смята Милен Митев.

Наблюдава се това, че в кризисни моменти хората се обръщат именно към обществените медии като източник на достоверна информация“ – заяви Митев.

Ние имаме добрите журналисти, ние знаем как да създаваме качествена програма. Присъствието ни в дигиталното пространство е свързано по-скоро с търсенето на нови начини за „опаковане“ на нашето съдържание, така че то да може да достига до аудиторията по начина, по който тя го очаква. Разбира се, трябва да сме готови да мислим за нови формати, но смятам, че в радиото има достатъчно много креативен потенциал и ако ръководството успее да мотивира хората не само финансово, а и въобще с цялостно отношение и с работната обстановка, която създадем, наистина мисля, че радиото има наистина всички предпоставки, за да бъде силно и в нелинейните услуги“ – сподели Митев.

Важно е ние да наложим марката БНР като източник на качествена информация и като синоним на свобода на словото и плурализъм на мнения не само в ефирното пространство, а навсякъде където присъстваме“ – уверява Митев.

Мисля, че регионалните програми на БНР биха могли да бъдат, а те до голяма степен и сега са, един много стабилен фактор на регионално ниво. Да подпомагат комуникацията между хората и институциите, да посрещат директно най-наболелите проблеми в съответния регион и смятам, че тази роля трябва да се засилва все повече“ – счита генералният директор.

Помолен да определи визията на БНР в края на 3-годишния си мандат, Митев отговори: „Модерно, стабилно и устойчиво!“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55