Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време на пандемия и съпричастност - "Точно днес"

Само за няколко дни изтеглените зелени Ковид сертификати в страната надхвърлиха 2 млн, а притежаващите ги български граждани вече наброяват 30% от населението. Като гаранция за здраве или като бонус за измамна свобода, сертификатите досега успяват да отложат пълния локдаун.

Докога  и на каква цена спасителните документи със законова тежест единствено у нас ще изместват мерките, които Министерството на здравеопазването иска да наложи като единствено спасителни за разпространението на пандемията, а бизнесът и гражданите продължават да отхвърлят като пагубни за обучението и за икономиката на страната.

За раните на обществото, заради Ковид-заразата и отсъствието на социална солидарност събеседници по темата – имунологът от БАН проф.  Пенка Петрова и икономистът и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ Светозар Гледачев.

Екологичните технологии и проектите на България в ЕС са тема на репортажа на Димитър Владимиров в рубриката „Рестартирай Европа“. От него ще научите още и подробности за учебника по бъдеща история на страната ни.

В минутите за култура след 9 ч. ще ви поканим на заключителния концерт за сезона на „Камерна сцена Пловдив“ в разговор с една от звездите на европейската джаз сцена – пианиста Марио Станчев, пристигнал специално за събитието от Лион, Франция.  Спектакълът на музикантите Марио Станчев – пиано, Димитър Карамфилов – бас и Христо Йоцов – ударни е в  Къща „Иван Черноземски“ в Стария град.

За спечеления от Фондация „Пловдив 2019“ проект по програма Еразъм+, сектор „Младеж“ на стойност над 262 100 евро с участието на 6 организации от 5 държави – събеседник е заместник-кметът „Културна политика“  Пламен Панов.

А в рубриката „Добро утро, Ден“ и във вторник ще бъдем в компанията на Тони Симидчиева, която ни гостува в първата ноемврийска седмица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книги и лято в „Шейкър“

Неизбежно е, тази неделя сутрин ще ви кажем за месец август. Очаквайте астробюлетина със Стефи Недевска. С Гергана Лаптева говорим за новата ѝ книга „Момичето от портрета“. Ще ви пренесем в далечна Аржентина. Eдин портрет, забравен в стар софийски апартамент, крие в себе си тайни и съдби, прекосили континенти и години. Накратко за..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 19.07.24 в 18:32

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30