Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека има "Екобус", но защо унищожихме тролейната мрежа

Ако се се осъществи намерението на общината за създаването на предприятието "Екобус", това ще внесе известно подобрение  транспорта на Пловдив и на чистотата на въздуха, каза в интервю за предаването "Ден след ден" доц. Ангел Иванов, общински съветник от БСП и член на транспортната комисия. По думите му намерението двете нови еко линии да не се дублират с останалите от транспортната схема е трудно да се осъществи.

Според него обаче новото предприятие няма да доведе цялостно решение на проблема. От една страна не е ясно откъде ще се намерят необходимите 21 милиона лева. от друга срокът за реализацията от два мандата на администрацията е тръвде дълъг.

По- важното, според Ангелов е, че Пловдив е имал най- дългата тролейбусна мрежа в страната, по - дълга от столичната, която обаче е разрушена. Общинският съветник упрекна синдикът на дружеството, което я стопанисваше, че не изпълнява задълженията си да опази дори имущество. Според общинския съветник по недопостим начин се свалят жиците и да се разрушава този потенциял. А много други градове, които имат и по- тесни улици, включително Габрово, си запазиха тролеите.

На въпрос за сегашното състояние на обществения транспорт Иванов призна, че контролът върху изпълнението на курсовете е един от проблемите. Но въпреки това, съществуващите линии  решават определени транспорти нужди на гражданите. Може би има какво още да се желае, но да се разчита на това, че две нови линии ще решат въпроса е пресилено.

Общинският съветник сподели също, че публичният транспорт никога не може да излезе на печалба и винаги ще са нужни  дотатции.

А що се отнася до последния скандал, при който собственици на автобусни фирми и служители от предприятието за контрол получиха обвениея за злоупотлеба със средства, той каза "Всеки е невинен до доказване на противното, редно е да се ичзчака произнасянето на съда".

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18