Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И индустрията ще получи по-евтин газ

Част от работодателските организации протестираха срещу решението на КЕВР за по-ниски цени на природния газ от 1 ноември. Според тях намалението ще е само за топлофикациите и крайните снабдители, а индустриалните предприятия ще ползват от началото на месеца газ, който е по-скъп с 27 на сто в сравнение с октомври. Обвиненията им към КЕВР са ,че се превръща в социална агенция, че прави кръстосано субсидиране като с по-скъпия газ за бизнеса си позволява да поддържа по-ниски цени за бита.

Регулаторът следва да определя една и съща цена на обществения доставчик към всички негови клиенти. категорични са индустриалците.

От КЕВР отговориха, че решението за цената на природния газ от 01 ноември 2021 г. е законово. "Цените се утвърждават ежемесечно и се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени", цитират отговора на регулатора работодателските организации.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обаче отбелязват, че междувременно от КЕВР и "Булгаргаз" са влезли в разговор с тях, така че да се намери решение за по-евтин газ и за индустрията.

"Намериха се резерви, така че намалението на цената на природния газ да бъде за всички потребители и всъщност "Булгаргаз" вече заяви, че е внесъл в КЕВР ново заявление за утвърждаване на цена", каза пред Радио Пловдив председателят на федерацията Ивайло Найденов.

"Смятаме, че това е справедливият подход, тъй като тези количества газ, които сега "Булгаргаз" ще вземе от "Газпром" на намалени цени, на миналогодишните цени, са всъщност количествата, които през миналата година българската индустрия и енергетика не изразходваха поради намаленото потребление заради пандемията", обясни той.

ОТ БФИЕК отчитат, че цената на природния газ за ноември след преразглеждането от 93, 19 лв. за мегаватчас ще е с около 1-2% по-ниска спрямо октомври. "Със сигурност е с 30 на сто по-ниска от това, което щяхме да плащаме, ако не беше подадено новото заявление", отбеляза Ивайло Найденов.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33