Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„След избора" до 22 ч. с Радио Пловдив

Едва една пета от имащите право на глас жители на Пловдив отидоха до урните до ранния следобед. Активността се увеличи в последните часове, на места се извиха опашки пред избирателните секции. Защо повече пловдивчани дадоха вота си в изборите за президент, а изборите за нов парламент останаха на втори план - мнения и коментари събра в репортажа си Живка Танчева.

Машините препънаха жителите на квартал „Столипиново“, които се оказаха на опашката в града по изибартелна активност. Неграмотността им попречи да се справят с машинния вот, признават от секционните комисии. За изборите в най – големия етнически квартал разказва Иванка Петкова.

Въпреки притесненията, че възрастните хора трудно ще се справят при гласуването с машини, действителността се оказа различна. Веселина Пеева ни среща с няколко от тях, включително дама на 89 години, които са категорични, че когато човек иска нещо, може да го направи.

От Пловдивска област най – ниска е избирателната активност в град Раковски. Защо хората там предпочетоха да отидат на пазар, а не пред урните? Отговорите търси в репортажа си Екатерина Костова.

Бързо и безпроблемно се гласува в Асеновград. И там вота си са упражнили около една четвърт от гласоподавателите. Петя Плачкова обобщава участието на асеновградчани в изборите „две в едно“.

И още:

След 20 часа ще коментираме хода на изборния ден, движението на резултатите и коментарите за шансовете на политиците и партиите да влязат в парламента, както и как се развива битката за президент и ще има или не балотаж идната неделя.

Събеседниците:

Яница Петкова от „Галъп интернешънъл болкан“, която е партньор на БНР в изборния ден.

Социологът Мира Радева;

Проф. Александър Маринов и Нидал Алгафари от два Инициативни комитета, издигнали кандидати за президент и вицепрезидент.

Участниците в надпреварата за народни представители от Пловдив – Манол Пейков, Иван Тотев, Кристиан Вигенин, Танер Али, Мария Капон и други участници в кандидат-депутатски листи.

За изборите, хората, личностите, общностите и държавата ще говорим също с писателя Захари Карабашлиев.

Програма „След избора" на Радио Пловдив започва след новините в 18 часа и продължава до 22 часа. Слушайте ни!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14