Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разминаването между партиите е ценностно

„Политическите формации вече знаят каква е цената на това да се провалят още един път. И ако през юли те опитаха да се направят, че  българските граждани  ще им простят пореден път, сега това е невъзможно. Има много  ясен знак, който българските избиратели дадоха първо с това, че отказаха да отидат до избирателните банки  и да припознаят някой, който да ги представя, и второ, че изхвърлиха  партиите на промяната, с едно изключение, от първите няколко позиции или от Парламента" Това подчерта политологът Христо Панчугов.

По думите му, цената за поредния провал вече заплашва директно съществуването на самите формации оттук нататък, а това е много силен двигател за създаване на Правителство.

„Това, което обаче продължава много да ми липсва, е големият разказ за целта на едно потенциално бъдещо Правителство. Имаше заявка, че този път няма да се говори за постове, а за задачите пред управлението на България.  Шест месеца по-късно никой не успя да формира задачите, за да имаме и ясен план какво предстои след три предизборни кампании и два Парламента само в рамките на тази година".

По думите на Панчугов, изборите казват какво е съотношението на силите в българското общество и кои са представителите  на определени групи. Това три поредни пъти е било осъществявано успешно, но липсва лидерството, формулировката на визии за промяна на обществени нагласи. "Виждаме окопна вълна, игра на покер и желание да се управляват обществените нагласи, вместо да се доведат до мястото, откъдето бихме започнали промяната на политическата система."

Панчугов подчерта още, че в историята на преговорите компромисът е най-лошото възможно решение на един конфликт. Най-вече защото никой не е удовлетворен накрая. Компромис може да се прави с това кой ще е кандидат за министър, кандидат за премиер. Но компромисите са вследствие на консенсус за общите цели, за инструментите, с които тези цели ще бъдат постигнати.

"Преди да говорим за компромиси, които да крепят парламентарно мнозинство, трябва да говорим за целите, които ще го обединяват. Най-голямото разочарование за мен е, че след 6 месеца продължаваме да не сме наясно с подобен консенсус, а говорим за математика – може ли да се направи Правителство, а не защо трябва да направим Правителство.

Разминаването между партиите е ценностно.  Когато ПП прави кабинет с  БСП, сигурни ли са че мислят по един и същи начин по темата за малцинствата, за Истанбулската конвенция, ваксините, където имаше много противоречиви послания в левицата и се оказа, че Корнелия Нинова се е ваксинирала тайно.."

Панчугов бе категоричен, че преструктурирането в патриотичното пространство всъщност е състояние на разпад.  Той припомни, че първоначално сформираните партии в това пространство са имали много по-висок резултат. "Оттук нататък обаче от тези партии ще зависи бъдещето на ПП. А дали ще бъдат отново приети инструментално на приемлива цена или ще бъдат изолирани, предстои да видим".

Балотажът на 21 ноември ще покаже какво е разделението на българското общество и дали има нова разделителна линия, подчерта още Христо Панчугов. 

Интервю – звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33