Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът трябва да умее да примирява крайните позиции

За увеличаване на правомощията, които президентът има по Конституция, стана дума и в изтеклата предизборна кампания. Според проф. Пламен Киров, експерт по конституционно право и бивш конституционен съдия, в множеството коментари по темата всъщност няма конкретни предложения  какви точно права да придобие държавният глава.

"Всъщност единственият президент, който беше конкретен в тази претенция, беше президентът Първанов. Той формулира две сфери-възможността на президента да предизвиква пряко, а не чрез инициатива пред Народното събрание, референдум. Освен това той предложи да се увеличи необходимото мнозинство, с което се преодолява президентското вето-от абсолютно да стане квалифицирано/ две трети от депутатите/", припомни той.

По Конституция президентът олицетворява единството на нацията. 

"Всъщност  това е една конституционна повеля за всеки президент. Това обаче не се разбира-нито от кандидатите, които го свеждат до едно политическо говорене като обвиняват своите опоненти, нито от онези, които печелят изборите и се опитват да разберат каква е тази функция. Това е президентът да умее да примирява крайните позиции. Да умее да извежда на преден план пред скоби стратегическите интереси на нацията, които не са интереси на една или друга социална група срещу друга социална група, а са общи интереси на цялата нация. Колкото и да сме фрагментирани като народ, в крайна сметка бихме могли да изведем едни такива общи стратегически интереси", смята Пламен Киров.

Проф. Киров припомни, че президентът не е деполитизиран по Конституция, а не може единствено да участва в ръководството на политическа партия. Това, по думите му, оставя свобода пред държавния глава дали да запази членството си в партия или да я напусне, както и сам да прецени баланса в отношенията си с партиите.

" Президентът обаче трябва да се стреми да бъде надпартиен, да се опитва да говори с всички и да примирява и в някои случаи непримирими позиции", коментира проф. Киров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12