Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРЕговори „Ден след ден“

Триъгълникът на властта в София
Снимка: Антоанета Петричанска

Трагедиите предизвикват съпричастност и сближават народите. А изстрадана народна мъдрост казва, че когато колата се обърне, пътища много. Явно опитът от грешките се ПРЕговаря, защото пътищата, всъщност, са заникъде.

Поредната трагедия на пътя, този път със загинали 46 граждани на Северна Македония, коментираме с Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи.

Какъв е отзвукът в Северна Македония за тежката катастрофа от тази сутрин на автомагистрала „Струма“? За случващото се в Скопие ще разкаже журналистът Владо Перев, с когото ще коментираме и бързата връзка между София и Скопие и перспективите в бъдеще време.

И още:

Доколко ефективни ще са преговорите за съставяне на правителство, които започват днес и ще продължат до събота с разговори по политики и сектори? Срещите са в експертен формат и за участие в тях първата политическа сила "Продължаваме промяната" покани БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Прогнозите прави социологът Кънчо Стойчев, президент на агенция „Галъп интернешънъл“.

От Пловдив:

Търсенето на пари – за улични ремонти, за зимно почистване, за бившата Белодробна болница ..., отново бе на вниманието на общинските съветници на Пловдив. Какво обсъждаха те и как протече днешната сесията на местния парламент обобщава в репортажа си Елена Крушкова.

Веселина Пеева ще разкаже в аванс за 13-то издание на фестивала „Дефиле на младото вино”, което отново ще превърне Пловдив в столица на виното за три дни – от петък до неделя.

Ще се отправим и към пловдивската галерия „Възраждане“, за „Да докоснеш Пикасо“. За изложбата с този надслов на Димитър Войнов–син е разговорът на Екатерина Костова с галеристката Красимира Алексиева.

Слушайте ни по Радио Пловдив след новините в 15 часа. Заедно ще бъдем до 17 ч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20