Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трудно ще бъде да се "изскубят кърлежите" от здравната система

Анестезиологът, бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков определи като популистки политически послания разговорите по темата здравеопазване, които проведоха представителите на ПП, БСП, ИТН и ДБ вчера. Според него това са разговори от типа "имам идея да няма зима, без да е ясно как точно ще стане това, да я няма зимата".

Ненков изрази съгласие с това здравните заведения да не са търговски дружества по търговския закон, "както са сладкарниците", но въпросът е как точно ще стане. "Разбрах и, че ще обучаваме повече епидемиолози и инфекционисти, защото ни трябват, но не ясно какво ще ги правим, когато мине епидемията".

Според Мирослав Ненков пропуснатият акцент в разговорите е, как да бъдат "изскубани кърлежите от системата на здравеопазването, тези, които смучат енергията й". Той прогнозира, че ще им е много трудно на новите управляващи, "защото ще има такива, които няма да искат да се измъкнат от кръвоносната система на здравната система".

Единственото, което оценява като предложена добра страгия е електронното досие на пациента, което е смислена идея и може да се осъществи лесно.

Не е същата оценката му за това лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. А защо не до 15, до 13? 

По думите му много въпроси не са получили отговор. "Ние чухме политически декрации- да увеличим доходите, да намалим разходите, да няма зима, да има пролет..." 

Д-р Ненков определи решението за запазване на доброволния принцип за ваксинирането срещу Ковид 19 като нежелание да се дразнят много гласовитите противници на ваксинирането. "Обявявяме национален траур за 46, загинали на пътя, а в същата нощ  250 семейства са се разделили с близките си, заради една болест, с която ние категорично не се справяме".

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

.


Още от категорията

Спешно са нужни актуализирани ваксини и лекарство срещу К-19

Реакцията срещу новата вълна на пандемията, която може да се очаква с появата на Омикрон трябва да се основава  на повече контрол върху мерките, който за съжаление липсваше досега, препоръча в интервю за "Ден след ден" проф. Мариана Мурджева - ректор на МУ Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към МЗ. Второто..

публикувано на 01.12.21 в 17:27

80% от хората в социалните мрежи четат само заглавията

Истината е, че още пред Covid-кризата дезинформацията беше постигнала много високи нива на разпространение. Това явление се развиваше като лавина и така се стигна до Брекзит. Ковид разви темата и помогна за разделението на обществото. Хората станаха по- чувствителни, по- яростни привърженици на една или друга теза, без да се вслушват в..

публикувано на 01.12.21 в 16:55

Очакванията към НС и бъдещото правителство са много високи

Новото Народно събрание започва работа в петък.  В 47-ото Народно събрание ще има 7 политически сили, две от които нови - избраната с най-много гласове „Продължаваме промяната“ и най-малобройната  - партия „Възраждане“.  След като депутатите се съберат, се очаква да започнат и консултациите в парламентарните партии за съставяне на кабинет...

публикувано на 01.12.21 в 10:54
Д-р Валери Цеков

Пример сме как не трябва да се постъпва в пандемия

„ Тепърва предстои да видим как Омикрон ще засегне по-възрастното население. Случаите, засечени в Южна Африка са предимно сред млади хора и са леки като клинично протичане“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив д-р Валери Цеков ,  управител на  Българското сдружение по иновативна медицина.  „Твърде рано е да се коментират..

публикувано на 01.12.21 в 09:51

Зеленият сертификат не отнема, а дава права

Малко повече от месец след въвеждането на Зеленият сертификат у нас – въпросът нарушени ли бяха  правата на част от гражданите остава тема на коментар и дискусия сред обществото и специалистите. Социологическите и правните аспекти на кризата КOVID-19 - все по-често са обект на анализ, а въпросът – дали Зеленият сертификат е легитимна мярка, или..

публикувано на 01.12.21 в 09:44
Подкасти от БНР