Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Управлението на България е въпрос на добра подялба

„Първите два неуспешни опита за съставяне на правителство бяха заради ИТН. По тяхна воля сега ще се състави правителство“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив журналистът Емил Спахийски.

„Нищо по-различно няма от предишните 2 избора. Разликата е, че вместо ИБГНИ имаме Възраждане, но за сметка на това останалите гласове на ПП заедно с БСП, ИТН и ДБ дават точно толкова депутати, колкото можеха да направят правителство през април и юли. Тогава инатът на ИТН провали такова правителство, в момента те са изключително сговорчиви и поради тази причина 99,9% ще има правителство“, каза журналистът.

„Защо това не се случи, когато те бяха 2-ра, а след това и 1-ва политическа сила, не мога да кажа. Ясно е, обаче, че когато има една маса с много богата трапеза и на нея трябва да седнат 4-ма души, те ще го направят. Ако, обаче, се скарат за десерта, правителството може и да се развали. Управлението е въпрос на подялба“, обясни Спахийски.

Според него важното при съставянето на правителството е да има разговор между председателя на НС, министър председателя и народните представители.

„Председателят на НС е най-важният човек в държавата. Позорно е той да не може да накра министъра да слуша народните представители!“, категоричен бе Спахийски.

Преговорите пред камера Спахийски коментира:

„Лъжат ни! Това, което говорят пред екрана, няма нищо общо с това, което ще видим после“.

Той обясни, че обществото може да разбере каква политика може да очаква от правителство по министрите, които се избират.

„В момента имаме един много важен приоритет и това е съдбата на РСМ. Ако направят министър на външните работи Димитър Гърдев, това означава, че тези политици наистина мислят за БГ. Ако техният избраник е друг, това означава, че Македония ще бъде продадена за секунди“, заяви Спахийски.

Цялото интервю с журналиста Емил Спахийски слушайте в звуковия файл.


Още от категорията
д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги

91 деца са ваксинирани срещу COVID-19 в УМБАЛ „Св. Георги"

Не ме изненадаха тези данни, тъжни са, но това е нещо, което се очакваше и многократно беше предупреждавано за него. Това заяви пред Радио Пловдив епидемиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив д-р Христиана Бацелова по повод големия брой заразени с коронавирус. Тя посочи, че няма как България да бъде пощадена от Омикрон и ръстът от новозаразени е..

публикувано на 19.01.22 в 09:09
Коста Филипов

Добри са знаците от Северна Македония, но да внимаваме

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха  да се формират работни групи в няколко области -  инфраструктурата, икономиката, търговия, сътрудничество между бизнес общностите, образование и култура и комисия по историческите и образователните въпроси. Напредъкът в работата на комисиите ще означава..

публикувано на 18.01.22 в 16:11

Профсъюзът на медсестрите готви масови протести

Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната.  От профсъюза  са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите..

обновено на 18.01.22 в 12:24
д-р Аспарух Илиев

Интензивните ковид легла са разумен критерий за мерките

Използването на интензивните легла като критерий за анти-ковид мерките е разумен ход, но ние трябва да направим статистика как ще се променят те до 10-14 дни“. Това каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн, в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив тази сутрин.  Той уточни, че това е периодът и..

обновено на 18.01.22 в 11:21

Заповедта на МЗ слага прът в колелото на зимния туризъм

След последните здравни рестрикции  - ще свърши ли зимният туристически сезон преди да е започнал  и дали от сектора са готови отново на протести  коментира в програма "Точно днес" Еньо Енев, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите "Тракия"...

обновено на 18.01.22 в 11:20
Подкасти от БНР