Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата се връщат в час на 06.12. след съгласие на родителите

Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември т.г. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за коронавирус веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично, съобщиха от образователното министерство.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните родителски декларации за съгласие. 


Възможно е за профилираните и професионалните гимназии в Пловдив да бъде дадена отсрочка от един ден и те да започнат присъственото обучение от вторник, за да бъде създадена организация за тестването на учениците


Майка на дете от училище „Паисий Хилендарски“ в Пловдив сигнализира, че върху родителите се оказва натиск да подпишат декларациите. Соня Ангелова твърди, че децата са карани сами да подписват родителите си в документа, което според нея е пълен абсурд.

"В час вместо да учат учителите карат децата да се обаждат на родителите си и да искат съгласието им да ги подпишат в декларациите" - съобщи пред Радио Пловдив Ангелова.

Директорката на СУ „Паисий Хилендарски“ Ирена Душкова отказа разговорът ни да бъде записан и излъчен. Тя обаче отрече върху децата да е бил оказван натиск или пък да са карани да подписват родителите си в декларациите. По думите ѝ днес родителите са подавали своите декларации. Така от понеделник от общо 31 паралелки в училище, 23 тръгват изцяло присъствено, а в останалите 8 ще има ученици които ще са онлайн, защото родителите им не са дали съгласието си, обясни директорката.

С последните доставки от днес тестове вече са осигурени за всички ученици от I до XII клас за изследването на 6 декември, понеделник, когато училищата отварят врати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10

Избраха д-р Никола Боянов за "Лекар на годината" в Пловдив

На официална церемония Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив връчи отличията Лекар на годината на заслужили медици и доказали се  специалисти от Пловдив и региона.   Голямата награда „Лекар на годината 2024г. получи д-р  Никола Боянов - специалист по Гастроентерология от УМБАЛ Пълмед. Той е н ачалник сектор..

обновено на 17.10.24 в 14:24

ВСС с изтекъл мандат да не избира нов главен прокурор

Адвокатските колегии от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд.  Адвокатите се обръщат към Висшия съдебен съвет (ВСС) с призив да прекрати 2-те открити процедури по избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховен административен..

публикувано на 17.10.24 в 11:54

Призванието ни е да помагаме на хората

Кардиохирургът д-р Андрей Неутов получи наградата на РЛК на БЛС в Пловдив в категорията, посветена на лекарите, допринесли за развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники.  Специалистът е завеждащ на новото отделение по кардиохирургия в УМБАЛ "Пълмед". Той има повече от 20 години професионален опит, като още през 2001 година по..

публикувано на 17.10.24 в 11:01

Медицината е най-хуманната професия

Младият лекар доктор Даниел Марков получи тазгодишното отличие на Регионалната колегия на БЛС-Пловдив в категория „Ти си нашето бъдеще“. Той работи в областта на клиничната патология и е асистент и докторант към Медицински университет – Пловдив. Съавтор в 8 публикации с Импакт фактор. Участник в проекти свързани с Дигитална патология и..

публикувано на 17.10.24 в 10:59