Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В земеделието трябва да има предвидимост

"Важното сега  за нас е да има стабилно управление, без значение как ще се казва министърът и от коя партия ще бъде. Бъдещият министър на земеделието трябва да може да осигури предвидимост в работата на Министерството". Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов. 

По думите му, когато се говори за корупция и корумпираните се знаят, трябва да бъдат предадени и факти в Прокуратурата. Останалото са само предположения. 

"Като човек, който от 20 години следи сектора на земеделието, мога да кажа, че много заявки бяха направени за борба със сивия сектор, но не се стигна доникъде. Злоупотреби със субсидии в земеделието няма, защото не виждам пример за злоупотреба, откакто сме в ЕС и се изплащат субсидии. Това, че те се изплащат на някого, това не зависи тук от никого.  Въпросът е в това, че през цялото време тук се настройват хората едни срещу други и това го правят политици, които не са наясно с темата".

Върбанов подчерта още, че политиката по получаване на субсидиите е трябавло да се промени още през 2001-2002 година. Най-лесно е да се ликвидират големите зърнопроизводители и  да бъдат национализирани.

"ЕС наложи начин на плащане на субсидии, у нас в България нямаше политики по отношение на земеделието 10-15 години и всичко се движеше по-най-лесния начин. Затова се получиха и такива големи стопанства. Зърнопроизводителите не са унищожени, а се подпомагат абсолютно всички и по един и същи начин, а трябваше да има разграничаване, заяви Върбанов.

Българските плодове и зеленчуци липсват на нашия пазар, защото беше допуснато в страната да бъдат внасяни чужди, без те да бъдат обмитявани. А   животновъдството  много скоро може да  бъде  ликвидрано окончателно. 

Трябва да се пипа много внимателно, защото единственият сектор, в който има някакъв резултат, е зърнопроизводството. Всички се целят там, а не си дават сметка, че то се разви въпроки всичко. Никой не е направил нищо за зърнопроизводителите, освен това, което направих аз през далечната 1997 г., когато за излизане от зърнената криза дадохме гарантирана цена." 

Ако един малък зърнопроизводител мисли как да нахрани собственото си семейство, един "голям зърнопроизводител" храни 100 семейства и плаща рента, която е минимум 3 пъти повече, отколкото субсидии получава, подчерта Върбанов. 

Той  бе категоричен, че в България никъде няма пустеещи земи, а напротив - има проблем със земите, от гледна точка на това, че хората, които искат да обработват,  нямат. "Няма вече балами, които да произвеждат нещо, което не се котира на пазара".   

Земеделието не е унищощено, защото то през годините се е развивало непрекъснато. 

"Позицията ни е да внимаваме какво се прави сега, защото и малкото направено може да бъде лесно разрушено. Ако някъде има корупция, всички страдат от тази корупция и най-много - тези, които работят и плащат данъци". 

Интервюто - от звуковия файл:  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38