Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с акциите на Варна в Панаира може да стигне и до съда

| обновено на 08.12.21 в 16:56


Общинските съветници от "Демократична България" от Пловдив заедно със съпартийците си от варненския Общински съвет изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева, в което я приканват тя да поиска изпълление на решението на варненските съветници от 2017 година акциине на общината в "Международен панаир" Пловдив да бъдат дарени на държавата.

"Вече 4 години варненският кмет Иван Портних" не изпълнява това решение на Общинския съвет", каза адвокат Веселина Александрова, която е председател на групата общински съветници от "Демократична България в пловдивския Общински съвет.

Припомняме, че вчера пловдивският кмет Здравко Димитров съобщи, че варненският му колега Портних го е информирал, че община Пловдив може да получи варненския дял в Панаира от 29%, но срещу 16 милиона лева.

"Това по-скоро ми звучи като разговор между приятели на маса", коментира предложението Веселина Александрова. Тя добави, че  няма представен документ, че кметът възнамерява да предложи на общинските съветници да одобрят такава продажба на акции.

На утрешното заседание на Общинския съвет на Варна отново ще се гледа предложението за увеличаване на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест“ чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“. На предната сесия на 27 октомври предложението бе оттеглено.

Одобряването му би увеличило дела на "Пълдин туринвест" в Панаира до близо 80 на сто и останалите акционери-община Пловдив и държавата биха изгубили възможността да блокират предложения за разпореждане на бизнесмена Георги Гергов, който притежава най-големия дял акции.

"Ако съветниците одобрят това предложение, областният управител може да го оспорва, а може и да се стигне до съд", прогнозира Веселина Александрова.

Междувремнно служебният премиер Стефан Янев заяви в Народното събрание, че правителството е изпратило писма до двете общини - Варна и Пловдив, в която се казва, че прехвърлянето на акциите не трябва да се случи.  "Пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание. И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти”, каза още премиерът Янев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18