Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът с акциите на Варна в Панаира може да стигне и до съда

| обновено на 08.12.21 в 16:56


Общинските съветници от "Демократична България" от Пловдив заедно със съпартийците си от варненския Общински съвет изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева, в което я приканват тя да поиска изпълление на решението на варненските съветници от 2017 година акциине на общината в "Международен панаир" Пловдив да бъдат дарени на държавата.

"Вече 4 години варненският кмет Иван Портних" не изпълнява това решение на Общинския съвет", каза адвокат Веселина Александрова, която е председател на групата общински съветници от "Демократична България в пловдивския Общински съвет.

Припомняме, че вчера пловдивският кмет Здравко Димитров съобщи, че варненският му колега Портних го е информирал, че община Пловдив може да получи варненския дял в Панаира от 29%, но срещу 16 милиона лева.

"Това по-скоро ми звучи като разговор между приятели на маса", коментира предложението Веселина Александрова. Тя добави, че  няма представен документ, че кметът възнамерява да предложи на общинските съветници да одобрят такава продажба на акции.

На утрешното заседание на Общинския съвет на Варна отново ще се гледа предложението за увеличаване на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест“ чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на "Международен панаир Пловдив“. На предната сесия на 27 октомври предложението бе оттеглено.

Одобряването му би увеличило дела на "Пълдин туринвест" в Панаира до близо 80 на сто и останалите акционери-община Пловдив и държавата биха изгубили възможността да блокират предложения за разпореждане на бизнесмена Георги Гергов, който притежава най-големия дял акции.

"Ако съветниците одобрят това предложение, областният управител може да го оспорва, а може и да се стигне до съд", прогнозира Веселина Александрова.

Междувремнно служебният премиер Стефан Янев заяви в Народното събрание, че правителството е изпратило писма до двете общини - Варна и Пловдив, в която се казва, че прехвърлянето на акциите не трябва да се случи.  "Пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание. И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти”, каза още премиерът Янев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20