Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенорът Андрея Мирчев в "Артист на седмицата"

В „Артист на седмицата“ ви представяме тенорът Андрея Мирчев.

Роден през 1999г  в  Пловдив, в семейство на дългогодишни артисти в Държавна опера Пловдив. Негов вокален педагог е баритонът с международна известност  Петър  Данаилов - директор  на  Sofia  Opera  Performing  Seminars и директор  на Младежки  оперен  театър.  През  ноември  2018  година  Андрея Мирчев е победител в престижния международен певчески конкурс “Балканска романсиада" и е носител на специалната награда" Гран при" на конкурса. През декември същата година Андрея участва във финалите на интернационалния  конкурс ‘'Романсиада” в  Москва.

Изключително много са до този момент са отличията и  успехите на  Андрея Мирчев. Признавам си ,че при първата ми среща с него, останах очарована, в най-пълния смисъл на тази дума! За възрастта си, за краткото време на своето обучение дотук, Андрея звучи и изглежда уверено и зряло на сцената, а благодарение на усърния труд и всеотдайни учители, вродения талант и даденост, се развиват с невероятнотемпо и в правилна посока!

Любовта на Андрея към пеенето и операта са първо събудени от неговата майка, която е и неотклонен негов наставник в професионалното поприще. Андрея буквално израства с музиката, защото неговата майка е солистка на Пловдивската опера – мецосопраното Валерия Мирчева. Но все пак, как открива света на музиката за себе си, и как  тази магия го завладява, чуйте в прикаченото аудио.

 През 2018г. и 2020г. Андрея Мирчев е активен  участник  в  международните Sofia Opera Performing Seminars, чиито Гала концерти се изпълняват в престижни концертни зали и оперни театри в България. През месец септември 2021 получава пълна стипендия от г-жа Елена Кристиано за участие в мастеркласа на Калуди Калудов.От октомври 2019г. Андрея Мирчев  е редовен  студент по класическо пеене в  НМA "Проф.Панчо  Владигеров’' - София, в  класа  на доц. Елица Нешевска. 

През есента на 2019г Андрея е ангажиран в професионална оперна трупа и участва като солист в редица изяви на трупата в десетки културни центрове в Германия, някои от които:  Kevelaer Konzerthaus,  Schwetzingen Theater,  и  др. 

В България Андея Мирчев развива активна концертна дейност в София, Пловдив, Сливен, Варна ,Разград и др.

Редовен гост-солист на Врачанска Сливенска, Разраградска филхармония.

От 2021 година той е на щат в  Държавна  Опера Пловдив. 

Андрея е пял под диригентската палка на:

Диан Чобанов, Иван Кожухаров,Никола Петров, Левон Манукян,Момчил Томов, Константин Добройков и др.

Оперният му репертоар включва целите партии на:

Алфредо от "Травиата" - Дж.Верди

Неморино от "Любовен еликсир" - Г.Доницети

Родолфо от "Бохеми" - Дж. Пучини 

Lo sposo deluso -Дон Аздрубале -В.Моцарт

Vestas Feuer -Мало -Л.Бетовен

В камерния и кантатно-ораториалния жанр Андрея изпълнява с успех произведения на Росини, Шуберт, Чайковски, Рахманинов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, италиански канцонети,песни Белини.

Андрея Мирчев има записи за Българска  национална телевизия. 

Фотография: Паулина Гегова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.  Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави..

публикувано на 27.08.24 в 13:51

Младият цигулар Виктор Василев с международен приз

Младият пловдивски цигулар Виктор Василев се завърна с втора награда от Международния цигулков конкурс „Тибор Варга Джуниър“ в швейцарския град Сион. Участието му там се осъществи с подкрепата на Община Пловдив. Инструменталният форум е един от най-престижните изяви за млади музиканти между 14 и 17 години. След селекция тази година бяха..

публикувано на 27.08.24 в 10:22

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

обновено на 26.08.24 в 18:31

"Приземяване" в Стария град на Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Стария град стартират по традиция на 1 септември. Тази година общата платформа за работата на творците от сферата на изящните изкуства е "Приземяване".  Директор и куратор на арт форума е проф. д-р Галина Лардева, според която  участниците не следват  определен надслов, а го интерпретират. "Със сигурност в съвременния..

публикувано на 26.08.24 в 10:43

Книга като добро прекарване в меланхоличен сън

"Момчето, което завърза луната за земята" е новият роман на писателя Мартин Касабов. Той се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45". Авторът е  роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар и редактор. Има кратки разкази, публикувани в списанията "Страница" и "Култура". Писал е рецензии за периодични издания и сайтове - Портал..

публикувано на 26.08.24 в 10:22