Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите могат да помагат на правителството, ако то поиска

Правителството има да решава важни задачи, най- важни от които са бюджетът на държавата и на ДОО и НЗОк, както и действия за това, което се случва в енерегетиката, каза в прадаването "Точно днес" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.  Създаването на стратегия за доходите и пенсиите също е сред важните задачи на кабинета Петков, макар и с по- далечен хоризонт.

Важното е как тези хора ще влязат в решаването на тази проблематика, затото те са в нещо като минно поле. Не са им много съюзниците в тази рабата на политическото поприще. Крехко е мнозинството, отбеляза синдикалистът, но могат да намерят съюзници. Такива в рамките на социалния диалог са организациите на работодателите и синдикатите.

Няма нито един случай при смяна на елитите, при който да няма съкращения на адинистрацията, припомни Манолов по повод заявката за съкращения в държавната администрация. "Просто трябва да извадим  хората на предишните и да сложим нашите хора .и най- често това се прави чрез съкращения.  За мен е важно да не се разбутат нещата в Агенциите, НОИ и НЗОК, в които се върши истинската работа". 

Според Монолов с внимание трябва да се наблюдава да не се случи позната практика, в която се съкращават бройки в централната администрация, които после се запълват с "обезкървяване" по места.

Той смята, че трябва да се действа балансирано с цената на тока, да се обърне в нимание на ВИК, защото там разходите са големи и те са пред колапс.

"Оптимист съм и очаквам да се случат позитивните неща", отбеляза Димитър Манолов.

Цялото интервю е в прокачения звуков файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11