Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиката не е пенкилерщина, не всеки експерт става политик

Да не му е уроки на правителството, но няма да му е лесно. Проблемите в държавата са много - цените, туристическия сезон, социалните проблеми... и няма да име вече време за усмивки, а за много работа пред новото правителство, ако то иска да оцелее, каза часове преди редовният кабинет да встъпи в длъжност политологът Калоян Методиев.

Според него партиите са приложили рабличен подход при номинациите за министри. Някои заложиха на еднотипни персонажи /ПП/, други на партийносттта /БСП, За ИТН не е ясно как си излъчиха хората, а ДБ заложиха на компромис между партиите в коалицията.

Трудно е да се види стабилност, защото не само е четворна коалицията, която гради управлението, но във всяко формация има подкоалици, така че има летлив потенциал, опозицията ще е сериозна, така че има всички условия животът на това НС да е труден и напрегнат, което ще вгорчава живота и на правителството, прогонозира Методиев.

Еманципацията на правителството Петков от президента Румен  РАдев е важен въпрос и трябва да се случи действително разделение на властите. Ролята на президента свършва с връчването на мандата, дневният ред на правителството вече е друг и всеки трябва да гледа своята работа.

Колкото до присъствието на Бойко Рашков в кабинета и искрите на изпълнителна власт срещу прокуратурата и обратно, Калоян Методиев прогнозира, че напрежението там ще ескалир. Засега имаме дума срещу дума, но трябва да стане ясно кой и как е нарушавал закона. ДБ вече поставиха условие с искане за смяна на шефовете на службите. По тази линия сащо ще има напрежение.

Разделението на властите е фундаментът, настоя политологът, според когото отказът на българските граждани от гласуване, от политическото въобще, е най- голям проблем. Политиката е занаят, не е пенкилерщина. Не всеки експерт става политик, експертите са ветрилото около политическото лице, което определя посоката, каза още Калоян Методиев.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34