Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Политиката не е пенкилерщина, не всеки експерт става политик

Да не му е уроки на правителството, но няма да му е лесно. Проблемите в държавата са много - цените, туристическия сезон, социалните проблеми... и няма да име вече време за усмивки, а за много работа пред новото правителство, ако то иска да оцелее, каза часове преди редовният кабинет да встъпи в длъжност политологът Калоян Методиев.

Според него партиите са приложили рабличен подход при номинациите за министри. Някои заложиха на еднотипни персонажи /ПП/, други на партийносттта /БСП, За ИТН не е ясно как си излъчиха хората, а ДБ заложиха на компромис между партиите в коалицията.

Трудно е да се види стабилност, защото не само е четворна коалицията, която гради управлението, но във всяко формация има подкоалици, така че има летлив потенциал, опозицията ще е сериозна, така че има всички условия животът на това НС да е труден и напрегнат, което ще вгорчава живота и на правителството, прогонозира Методиев.

Еманципацията на правителството Петков от президента Румен  РАдев е важен въпрос и трябва да се случи действително разделение на властите. Ролята на президента свършва с връчването на мандата, дневният ред на правителството вече е друг и всеки трябва да гледа своята работа.

Колкото до присъствието на Бойко Рашков в кабинета и искрите на изпълнителна власт срещу прокуратурата и обратно, Калоян Методиев прогнозира, че напрежението там ще ескалир. Засега имаме дума срещу дума, но трябва да стане ясно кой и как е нарушавал закона. ДБ вече поставиха условие с искане за смяна на шефовете на службите. По тази линия сащо ще има напрежение.

Разделението на властите е фундаментът, настоя политологът, според когото отказът на българските граждани от гласуване, от политическото въобще, е най- голям проблем. Политиката е занаят, не е пенкилерщина. Не всеки експерт става политик, експертите са ветрилото около политическото лице, което определя посоката, каза още Калоян Методиев.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.

Още от категорията
Владо Перев

Културният център е триумф на българската дипломация

В Скопие бе открит официално български културно-информационен център. За събитието от днес и за  атаките срещу български културни центрове в Република Северна Македония в програма "Ден след ден" говори  журналистът от Скопие Владимир Перев.  " Откриването беше при извънредни мерки за сигурност. В центъра на Скопие имаше повече полиция, от когото са..

публикувано на 25.11.22 в 16:47

Пловдив се включва в протест срещу насилието над жени

В международния ден за елиминиране на насилието над жени Пловдив се присъединява към протеста „Нито една повече!“, който ще се проведе от 18.30 часа пред Централна поща и ще протече под надслов „Жени, Живот, Свобода!“. Целта е да насочи вниманието към проблема с насилието над жените, който често пъти остава скрит за обществото. Това..

обновено на 25.11.22 в 15:42

Въпросът не е кой да управлява, а ще го има ли Панаира въобще

Георги Гергов получи пълен контрол над Панаира, придобивайки акциите на Община Варна в  "Пълдин туринвест". Това стана въпреки волята на Общинския съвет в Пловдив чрез своя представител в „Пълдин туринвест“, който гласува против апорта на варненските акции. Общината обаче има само недостатъчната сила на своите 25%, които вече се стопиха до 22 на сто от..

публикувано на 25.11.22 в 14:51

Българите от РСМ трябва да бъдат изслушани в ЕП

Преди дни Фондация „Българска памет“ стартира нова социално-информационна кампания „От двете страни на границата“, която е в подкрепа на добросъседството между България и РС Македония.  Инициативата цели да насочи общественото внимание към необходимостта от правилна и ангажирана държавна политика за  добросъседство и приятелство между държавите,..

публикувано на 25.11.22 в 14:03

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела

Блокиращата квота за „Пълдин туринвест“ е светлина в тунела, но предвид липсата на представителни фигури на левицата в местния парламент градското ръководство вече коментира кои ще бъдат кандидатите за общински съветници, както и кмет, на предстоящите местни избори догодина. Това заяви пловдивският депутат Иван Петков в предаването „Точно..

публикувано на 25.11.22 в 11:06