Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ваксинирането срещу Ковид-19 на децата от 5 до 11 години

Започва поставяне на ваксина срещу COVID-19 на деца във възрастовата група 5-11 години във ваксинационния кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, съобщи епидемиологът от лечебното заведение д-р Христиана Бацелова. 

Тя уточни, че в кабинета продължава ваксинирането на всички над 12-годишна възраст. За ваксинирането на дете в кабинета трябва предварително да се запази час на телефони с номера: 032 60 27 87 и 0884 91 72 16.

Заместник-директорът на РЗИ-Пловдив доктор Аргир Аргиров заяви, че в две болници ще се поставят ваксини на деца - УМБАЛ "Свети Георги" и УМБАЛ "Пълмед". Здравните заведения са избрани, заради добрия опит във ваксинациите, както и заради близостта си до сградата на РЗИ. В тях вече е създадена необходимата организация. От понеделник до четвъртък от 12 до 14.30 ще дежурят лекарите във ваксинационния кабинет в УМБАЛ "Свети Георги", като там вече има записани деца за 23 декември, поясни доктор Христиана Бацелова.

Кабинетът в УМБАЛ "Пълмед" ще приема деца за ваксинация в дните от петък до неделя включително, с изключение на празничните 24, 25 и 31 декември. Работното време е от 12 до 14.30 ч. Телефонът за предварително записване на час за ваксина е 032/607 300, каза доктор Екатерина Петкова, управител на ДКЦ-то в "Пълмед". 

В здравната инспекция вчера пристигнаха 12 хиляди флакона на "Пфайзер"/"Бионтех", които са определени за Южна България и предстои да бъдат разпределени в определените имунизационни пунктове по области.

Област Пазарджик получи 1000 дози за ваксиниране на деца срещу Ковид 19. Имунизирането обаче ще започне от началото на следващата година, тъй като към момента няма достатъчен брой желаещи.  До тогава ще се разчита на достъпна информационна кампания.  Ваксинирането на деца от 5 до 11 години ще се извършва в три града на областта, каза директорът на РЗИ Пазарджик с-р Хюля Шериф:

„В Пазарджик сме определили 3 имунизационнни пункта в 3 лечебни заведения за имунизация на деца – ДКЦ 1 в болница „Здраве“ в Пазарджик, „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, и във Велинград. 1000 дози са определени, като начало. „Уни Хоспитал“ има готовност да работи и тези дни, които са работни, но няма записани. Другите пунктове ще работят след Нова година. Хубаво е да се ваксинират дечицата, които имат някакви заболявания – хронични. След консултация с педиатър е хубаво да се ваксинират.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа пожарникари гасиха пожар на тераса в "Северен"

Пожар възникна на  терасата на последния четвърти етаж на жилищна кооперация на бул. "Цар Борис Трети Обединител" 27.  Няма обгазени хора, изгоряла е терасата и част от дограмата на апартамента, съобщиха от Пожарната в Пловдив.  П ричините за пожара се изясняват, но се предполага, че от включен котлон в близост са се запалили боклуци. На..

публикувано на 03.06.24 в 15:11

Пияна, дрогирана, без книжка и с висока скорост блъсна челно друга кола до Юндола

Пияна и дрогирана шофьорка без книжка предизвика опасна катастрофа по пътя между Юндола и Велинград – съобщават от пазарджишката полиция. Движейки се с несъобразена скорост, 45-годишната жена от Перник навлязла с автомобила си „БМВ“ в лентата за насрещно движение и там ударила джип „Порше“, управляван от 45-годишен жител от близкото село..

публикувано на 03.06.24 в 13:26

Откриха най-новата улица в Пловдив - "Георги Странски"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и районният кмет на „Източен“ Емил Русинов откриха най-новата улица „Георги Странски“. Тя е на стойност 2, 4 милиона лева, като средствата бяха осигурени от общинския бюджет. Новата улица е дълга 440 метра, като е подменена цялата подземна комуникация. Положени са над 5000 кв. метра асфалт, близо 2000..

публикувано на 03.06.24 в 11:24

Над 200 дка са поразени от вчерашната градушка в село Искра

Над 15 земеделски производители са пострадали след вчерашната едра градушка в първомайското село Искра. При много от стопаните продукцията е почти напълно унищожена, като силно засегнати са над 200 дка земеделска продукция, разказа пред Радио Пловдив кметът на селото Тодор Налбантов. "Сто декара са само щетите на 2 стопани, които имат лозови..

публикувано на 03.06.24 в 09:22

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще..

публикувано на 03.06.24 в 08:15