Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ден след ден" на 21. 12. 2021 г.

21 декември е денят на зимното слънцестоене, когато Слънцето достига най-отдалечената си южна точка на нашия небосвод. Денят е най – къс, а нощта най – дълга. Точно в 17:59 ч. българско време настъпва астрономическата зима.

За "точката, когато Слънцето е спряло" ще разговаряме с астролога д-р Светла Балтова. Тя ще очертае знаците и прогнозите за настъпващата 2022-ра година.

Още в програмата:

Строителството на завод за електрически велосипеди започва край Пловдив. Проектът бе представен в присъствието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер. За българо-австрийската инвестиция е репортажът на Веселина Пеева.

Защо и децата да се ваксинират срещу коронавирус? Антония Попова потърси гледната точка на д-р Христиана Бацелова, асистент в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ към МУ-Пловдив и лекар-епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“.

Припомняме добри знаци от 2021 година:

„Българската Коледа“ дари тази година модерен апарат за диагностика и изследване на най-малките пациенти в Университетска болница „Пловдив“. За дарението, което помага за лечението на недоносени бебета от цяла южна България, разказва в репортажа си Елена Крушкова.

Карловското село Климент възкресява своя светиня – някогашното килийно училище в двора на местната църква. За благородната инициатива разказва Иванка Петкова.

Живка Танчева ни предлага разходка в Епископската базилика на Филипопол, която отвори врати тази година. На пътешествието от IV век насам ще ни водят реставраторите Елена Кантарева и Димитър Станчев.

За „Пукнатините на канона“ е разговорът на Антония Попова с автора на книгата Георги Господинов. Издадената тази година творба е посветена на оставащото „извън кадър“ и на светлината.

Екатерина Костова разказва за двама знаменити пловдивски художници – Димитър Киров и Георги Божилов-Слона. Поводът е изложба, посветена на 85-годишнината от рождението на двамата творци.  

Годината събра много събития, които граничат с чудеса. Чуйте част от тях в програма „Ден след ден" на Радио Пловдив на 21.12.2021 г. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчеви и сенчести зигзаги - "Точно днес"

Политическа или противокорупционна е активността на Прокуратурата, насочена към бизнеси на знакови лица в държавата?  Какво прозира под лупата на политическите  и бизнес скандали в лагерите на ДПС и как се отразяват те на предизборната политическа конфигурация в държавата и на явяването на партията на предстоящите за седми път извънредни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Усмихнат празник с "Вход свободен"

В днешния празничен ден Ви срещаме с усмивка и добро настроение, и споделяме следобедът си с Вас! Очакваме поздравите Ви за именниците, които обичате на 032632400. Приятна среща в ефира днес споделяме и с любимите наши събеседници именници Мария Йонова психолог и консултант о детски сън, и Мария Донева автор на детска литература. Говорим и "За животните..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

"Точно днес" и празничните часове на утрото

Отбелязваме един от най-големите християнски празници, Успение на Света Богородица. От катедралния храм в Стария град ще включим Антоанета Петричанска , тя ще присъства на литургията, която се очаква да води митрополит Николай.  От Бачковския манастир ще разговаряме с уредника на музея, историка Стамен Пепелишев , той представя изложбата за Неофит..

публикувано на 14.08.24 в 14:57

"Вход свободен" - време за красота и изящество

В средата на работната седмица спираме за капка въздух и ...красота! Спираме в ума си, разбира се, защото графикът, задачите и сроковете не търпят отлагане!  Ще си подарим малко време за мечти! Ще ви срещнем с прекрасната Гергана и нейните изящни бижута. В "Жена - истории за Вселени"  ще си поговорим с нея за това какво е присъщо на щастливите жени, и..

публикувано на 14.08.24 в 09:30

"Точно днес" в ритъма на 14 август

Сряда сутрин - на вратата ни чука четиринайстия ден на август, а програма „Точно днес“ започва с анализи и коментари на темите на деня, които следим в развитие. Нелеп инцидент с прострелян полицаи в Пловдив доведе до оставката на шефа на Областната дирекция на МВР и още трима началници . На този фон полицаи излязоха на протест срещу смяната на..

публикувано на 13.08.24 в 17:00