Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказни реалности „Ден след ден“

Приказките са мечтана или забравена реалност. А преди да бъде написана, всяка приказка е била изживяна някъде от някого.

В последната сряда на годината поглеждаме към приказките, които ние изживяхме през 2021-ва. И си пожелаваме да ги забравим или да си мечтаем за нови вълшебства в тях.

Темите днес:

Елена Крушкова ни среща с Димитър Йонов от Пазарджик - един от тримата българи, дарили 8 пъти реконвалесцентна плазма. В първите месеци на пандемията, когато ваксини липсваха, преливането на кръвна плазма беше животоспасяващо за много болни от КОВИД-19.

Продължилата почти през цялата 2021 г. политическа несигурност в страната ни се отрази на ръста на българската икономика. За икономическото възстановяване в условията на пандемия Емил Костов разговаря с главния икономист на най-голямата търговска банка у нас Кристофор Павлов.

В нощта срещу 9 юни по време на учение в морето край Шабла се разби изтребител  МиГ-29, пилотиран от майор Валентин Терзиев. Какво стана ясно и колко остана скрито за причините за катастрофата – Севдалин Палаузов проследява заключенията от доклада на разследващите за фаталния полет на майор Терзиев.

Курбан против катастрофи беше раздаден на преминаващите по главния път Смолян – Пловдив. За 15-та по ред инициатива на кмета на чепеларското село Забърдо е репортажът на Радостина Чернокова.

И още:

„Капаните“ на Пловдив са носители на нематериалното културно наследство на града.  За историческите и културните пластове в тях Веселина Пеева разговаря с доц. Меглена Златкова от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Паолина Комсалова ни запознава с младата поетеса Надежда Тричкова, която тази година стана носител на наградата на Радио Пловдив в поетичния конкурс "Добромир Тонев".

Невена Петрова разказва за една от емблемите на Пазарджик – читалище „Виделина“, което е едно от най-старите в Южна България и догодина ще отбележи 160-тата си годишнина.

Програма „Ден след ден" започва след новините в 15 и продължава до 17 часа. Споделете времето си с нас и в следобеда на 29 декември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05