Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбеляза годишнината от рождението на Ботев

С военна церемония и полагане на венци и цветя в Пловдив бе чествана 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев пред паметника му в Цар-Симеоновата градина. 

Слово за делото и живота на великия българин произнесе Марина Узунова – ученичка от XI  клас на Езикова гимназия „Пловдив“ и председател на Ученическия парламент. Актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева  откри честването с рецитация на „Моята молитва“ от Христо Ботев.

На церемонията присъстваха Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, новият Областен управител на област Пловдив Йордан Иванов, Председателят на ОбС-  Пловдив инж.Александър Държиков, представители на институции,  политически партии и обществени организации, медии и граждани.

"На днешния ден нека си спомним, нека усетим в сърцата си Ботев чрез идеалите, които той е завещал, чрез делото му, което живее в свободата, нека се обърнем 174 години назад и обратно в този момент, за да намерим ценностите, копнежите и борбите, пръснали се между миналото и настоящето. Нека живеем, връщайки се към битието на Христо Ботев - един велик българин, чиято смелост, бурна обич към родината и  саможертва, чийто път, блян и посока са отдадени завинаги като вечно туптящо сърце на България", каза в словото си гимназистката Мария Узунова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар гори между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на територията на Скутаре, много близо до крайните къщи. На място има много..

публикувано на 21.07.24 в 16:54

Кола се запали на АМ "Тракия" край Калугерово, няма пострадали

Кола се запали на АМ „Тракия” около 14,30 ч. Това е станало в платното в посока към София, в близост до ханче Калугерово.  На място има полиция. Колата е изгоряла напълно, но няма пострадали хора. Пристигналите на място огнеборци са загасили и запалените около автомобила сухи треви. От АПИ съобщиха, че временно движението при км 75 на АМ..

публикувано на 21.07.24 в 15:33

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13