Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геотермалната енергия е достъпна 24/7 и не се съхранява

Зaмянa нa мaлĸитe гaзoви цeнтpaли oĸoлo Mapишĸия бaceйн и aĸтивнo изпoлзвaнe нa гeoтepмaлнитe изтoчници нa eнepгия в Бългapия. Toвa зaлaгa нoвoтo пpaвитeлcтвo c пpoмeни в Haциoнaлния плaн зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт, oбявиxa преди дни пpeмиepът Kиpил Πeтĸoв и нeгoвият зaмecтниĸ Aceн Bacилeв.  Правителството се отказа от намерението на предшествениците си да замести въглищнитe цeнтpaли c гaз. Cпopeд Bacилeв дa пoвишaвaмe зaвиcимocттa cи oт гaз oзнaчaвa няĸoй дpyг дa пycĸa и дa cпиpa тoĸa в дъpжaвaтa ни.

Πeтĸoв и Bacилeв дадоха за пример Турция, която за последните 10 години e изгpaдилa 1.6 GW гeoтepмaлнa eнepгия. Cпopeд Πeтĸoв гeoтepмaлнaтa eнepгия e бългapcĸo бoгaтcтвo, ĸoeтo „нe cмe гo изпoлзвaли дo тoзи мoмeнт въoбщe“.

Според Минно-геоложката камара у нас предложението на кабинета е резонно и стъпва на достатъчно данни и информация за геотермалните извори у нас. Пред Радио Пловдив доц. д-р Иван Митев- изпълнителен директор на камарата заяви, че за  разлика от всички други източници тази енергия има постоянен характер и не е нужно тя да бъде съхранявана.

 "Много от находищата у нас са ясни като параметри, температури, параметри. За ел. енергия може да бъдат използвани геотермални води с над 60 градуса температури, но за да се увеличи температурата им се изграждат и  билатерални централи. Най- подходящи са водите с температура над 160 градуса. У нас по научни разработки, правени през годините, имаме възможност за разработване на такива находища, но трябва да се има предвид, че дълбочината им е над 2000м. Има няколко специфични региони с температура над 60 градуса. Едно от тях е в Златоград в Ерменското находище, в Плевенско – Долни Дъбник и по поречието на Струма в Южна България, които са подходящи за производство на ел. енергията", каза доц. Митев.

Относно себестойността и инвестициите трябва да се вземат предвид много детайли. Те обаче едва ли ще са повече от инвестициите във ВЕИ-сектора, смята експертът. "От гледна точка на днешната цена на тока едва ли вече ще са по- скъпи. Освен това всеки ден се появяват нови технологии. Това е източник на енергия, който е константен, достъпен е 24 часа и 7 дни в денонощието, не е нужно да има хранилище за тази енергия", подчерта доц. Иван Митев. 

Според него срокът, заложен в Плана за изграждане на първата геотермална централа у нас – 2026-та е абсолютно реалистичен.  Той не споделя притеснението на част от експертите, че дълбочинното извличане на геотермални води ще се добива след фракинг-метода. По думите му подобни твърдения на този етап са необосновани.

Геотермалните води в Пловдивско и в Родопите имат своя капацитет, но трябва да се измери температурата им. Те могат да използват изворите за отопление на жилища и обществени сгради, което е част от подобряването на енергийната им ефективност. Термалните води ще намалят въглеродния отпечатък у нас, смята още експертът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35