Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" оставки, оперативен план, опера и тепе

Снимка: Кремена Данева

На 14 януари в следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" очаквайте:

Оставката на главния прокурор Иван Гешев, която от много време не е новина, че се иска от някои политически сили, днес  бе декларирана и от трибуната на Народното събрание от партиите на управляващата коалиция. Това става ден след обявената оставка от 1 март на шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Тръгва ли реформата в правосъдието ще питаме депутатът от Продължаваме промяната Петър Куленски.

Новият Национален оперативен план за справяне с COVID-19 и прилагането му по региони е във фоксуа на интервюто на Антоанета Петричанска с директора на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева. От него ще чуем и позицията по настояването на собствениците на заведения в областта да се премахне мярката по затварянето им в разгара на зимния сезон.

За огнище на туберкулоза в животновъдна ферма в асеновградското село Леново сигнализира Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. От директора ѝ д-р Иван Шиков ще чуем какво се прави, за да е сигурно, че млякото от нея няма да съдържа туберкулозна бактерия.

Ще говорим и по две културни теми от Пловдив с продължение. По проекта за Небет тепе, по който се разменят междуинституционални реплики през медиите, все още общината не е получила становище от Националния институт за недвижимо културно наследство. Припомняме, че в ефира ни директорът му арх. Петър Петров обяви, че ще изпрати отказ за съгласуването му, като посочи, че Институтът има забележки, но и археоложката, която е работила с проектантите. По темата ще се опитаме да се свържем с главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, който вчера неофициално се е срещнал с директора на НИНКН. Ще чуем и директора на Арехеологическия музей в Пловдив д-р Костадин Кисьов, който не участник в проекта, но има позиция, като ръководител на разкопките на югозападната част на Небет тепе през 2016 и 2017 година, финансирани от община Пловдив.

Накрая Антоанета Петричанска ще ни разкаже какво отговори министърът на културата Атанас Атанасов на въпроса на бившия пловдивски кмет и настоящ депутат Иван Тотев за финансирането на проект за Пловдивската опера.

Слушайте ни - започваме след новините в 15:00 часа и ще бъдем с вас до новините в 17:00. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 19.04.24 в 15:37

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46