Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И Гешев, и Цацаров са с изчерпано обществено доверие


Декларацията на управляващата коалиция, в която бе поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев е  политически акт, с който изразяваме неодобрението си към главния прокурор и неуспешната му борба с корупцията, особено по високите етажи на властта, заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от Продължаваме промяната Петър Куленски. 

Той отхвърли обвинението на Иван Гешев, че  декларацията е грубо посегателство върху правото и независимостта на съдебната власт. Припомни, че управляващата коалиция има решение за промяна на съдебната система и отстраняване на главния прокурор от поста му. "Даваме израз на волята си за реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата", поясни Куленски, като добави, че призивът не е свързан с подадената от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров оставка. 

"Ако Иван Гешев не подаде оставка ще търсим законови механизми за отстраняването му. Разработваме промени в Закона за съдебната власт. Когато говорим за Съдебната власт, трябва да се има предвид изтеклия мандат на членовете на Инспектората на ВСС, искаме да бъде променен и ВСС, като се намали квотата на прокурорите и ВСС да стане един независим орган. Разработва се и механизъм за разследване на главния прокурор", коментира депутатът. 

От Продължаваме промяната не са изненадани от оставката на Цацаров, заради ниската обществено подкрепа и ширещото се  неодобрение на неговата дейност и липсата на доверие към КПКОНПИ. Куленски уточни, че не знае защо ДАНС е отнела допуска на Сотир Цацаров до класифицирана информация.

Куленски заяви, че в момента се работи върху промените в Закона за КПКОНПИ като идеята е нейната дейност да се раздели на две -  едната да установява конфликт на интереси, а другата да се занимава с отнемането на незаконно придобиттото имущество.

Той подчерта, че имена за нов председател на КПКОНПИ не са обсъждани, защото по- важна визията, която той ще има за борба с корупцията по високите етажи на властта. "Трябва да бъде юрист с дълъг стаж, с добро име в професионалните среди, почтен с високи морални качества, както и да има воля за действия, за да се стигне до резултати за борба с корупцията", обясни депутатът. 


Още от категорията

Почина Дарина Тодорова

Внезапно е починала пловдивската юристка  Дарина Тодорова.  Информацията за това съобщиха нейни близки в социалните мрежи.  В продължителен период от време Дарина Тодорова бе председател на Районната избирателна комисия в Пловдив област, като и на последните избори бе председател на 17 РИК.   Дълги години бе юрист в Областна управа – Пловдив, като е..

публикувано на 16.01.22 в 13:29

Моника Роменска в "Добро утро, ден"

Пловдивчанката Моника Роменска е завършила графика в Националната художествена академия през 1983 година, а след това специализира в Лайпциг. Началото на творческия й път е свързано с група "Ръб", основана в Пловдив от група съмишленици, сред които Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Димитър Митовски, Албена Михайлова и др. Моника Роменска е един от..

обновено на 14.01.22 в 17:11
Директорът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева

Затварянето на нощните клубове в Смолянско е навременно

Нови противоепидемични мерки в Смолянска област към момента няма да бъдат въвеждани, остават разписаните от Областния кризисен щаб на 10 януари. Това съобщи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.  Тя уточни, че представения от премиера Кирил Петков нов модел за управление на ковид кризата ще бъде обсъден от Областния кризисен щаб в Смолян,..

публикувано на 14.01.22 в 14:37
Иво Инджов

Възможна е радикализация на популистките нагласи у нас

Политическата зима, ултиматумите към властта от най-малката партия в новия парламент. Натискът иска да се очертае като солиден, защото част от управляващите - ИТН имат близка позиция с протестиращите пред НС, срещу зелените сертификати. По темата разговор с политолога доц. Иво Инджов. Политологът смята, че новата власт тепърва ще показва как се..

публикувано на 14.01.22 в 10:44

Липсата на мерки за учениците удължава агонията на вълната

Преполовяваме първия месец на годината, като оставаме в темите на седмицата, която донесе недоволство и още заразени с Covid-19.  Въпреки многото болни деца и преподаватели в училище, новата власт търси начини те да останат в клас до 31 януари.  За мерките, начертани от Националният оперативен план за справяне с Covid-19 говорим с  д-р Цветелина..

публикувано на 14.01.22 в 09:59
Подкасти от БНР