Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добри са знаците от Северна Македония, но да внимаваме

Коста Филипов
Снимка: Стопкадър, БНТ

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха  да се формират работни групи в няколко области -  инфраструктурата, икономиката, търговия, сътрудничество между бизнес общностите, образование и култура и комисия по историческите и образователните въпроси. Напредъкът в работата на комисиите ще означава по-добър живот за всички граждани и сближаването им от двете страни.  Въпросите, които се отнасят до историческата част ще бъдат на втори план.  Знаците, които даде визитата на българската делегация в Скопие коментира журналистът Коста Филипов

Ковачевски получи легитимност като премиер на Северна Македония и само няколко часа по-късно ние му отиваме на крака, но в крайна сметка нека гледаме по-ведро на отношенията, водени от нашите романтични връзки с тях. Във всяка несполука трябва да търсим нещо хубаво, а е хубаво, че тази среща днес се осъществи.  Малко в повече ми дойде церемониалния характер на срещата - бързо запонаха да се наричат с малките си имена и назовават приятели, но е хубаво. Сериозната работа обаче ще започне оттук-насетне, каза Филипов в следобедната програма на Радио Пловдив Ден след ден. 

Името Северна Македония, както българите вече ще наричаме съседите си, той определи като хубав ход за повишаване степента на доверие, което през последните две години беше сведено до нула. Щекотливите теми обаче бяха отбягвани и по-деликатните въпроси вероятно ще се решават в следващите стъпки, допълни дългогодишният корепондент на българските медии в Скопие. 

Нека да се порадваме на знаците от днешната среща, но да си даваме сметка, че трябва да внимаваме оттук-насетне, каза още Коста Филипов. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00