Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Добри са знаците от Северна Македония, но да внимаваме

Коста Филипов
Снимка: Стопкадър, БНТ

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски се договориха  да се формират работни групи в няколко области -  инфраструктурата, икономиката, търговия, сътрудничество между бизнес общностите, образование и култура и комисия по историческите и образователните въпроси. Напредъкът в работата на комисиите ще означава по-добър живот за всички граждани и сближаването им от двете страни.  Въпросите, които се отнасят до историческата част ще бъдат на втори план.  Знаците, които даде визитата на българската делегация в Скопие коментира журналистът Коста Филипов

Ковачевски получи легитимност като премиер на Северна Македония и само няколко часа по-късно ние му отиваме на крака, но в крайна сметка нека гледаме по-ведро на отношенията, водени от нашите романтични връзки с тях. Във всяка несполука трябва да търсим нещо хубаво, а е хубаво, че тази среща днес се осъществи.  Малко в повече ми дойде церемониалния характер на срещата - бързо запонаха да се наричат с малките си имена и назовават приятели, но е хубаво. Сериозната работа обаче ще започне оттук-насетне, каза Филипов в следобедната програма на Радио Пловдив Ден след ден. 

Името Северна Македония, както българите вече ще наричаме съседите си, той определи като хубав ход за повишаване степента на доверие, което през последните две години беше сведено до нула. Щекотливите теми обаче бяха отбягвани и по-деликатните въпроси вероятно ще се решават в следващите стъпки, допълни дългогодишният корепондент на българските медии в Скопие. 

Нека да се порадваме на знаците от днешната среща, но да си даваме сметка, че трябва да внимаваме оттук-насетне, каза още Коста Филипов. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17