Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова за правова държава, а не за мъст

"Румен Радев е класически ляв политик, но от нов тип. Това е първият посткомунистически ляв политик в България", коментира в интервю за Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов в деня, в който Радев положи клетва в НС за втория си президентски мандат. „Той е европейски настроен, ляв, не изцяло проруски, макар че иска да запази добри отношения с Русия, прорзападно ориентиран и с желае да съхрани и опази правовата държава".

"Важен е фактът, че в началото на втория си мандат Румен Радев открои промените в конституцията за разширяване на гражданското управление и зачитането на гражданските права", подчерта политологът. "Президентът отличи авторитарният модел като неприемлив, спомена на какво се е крепял режимът досега – на корупция, беззаконие и пропаганда и всъщност така вдигна високо летвата пред новия кабинет. Т.е. трябва да очакваме новото правителство, това върху което той има влияние, да не се крепи на това". Освен това президентът размаха жълто знаме към правителството, като подчерта, че от него се искат резултати, а ние още сме в началото. В думите му, нямаше призив за мъст, а за правова държава. А в правовата държава кой е виновен или прав решава съдът." 

"Румен Радев не само описа вчерашната държава, управлявана от ГЕРБ, като такава с еднолична власт, феодализация на места, прокурорски чадър, криво огледало на медиите", каза Димитър Аврамов и открои някои от жалоните в изявлението му. 

"Прездентът подчерта, че общините трябва да получат финансови ресурси, т.е. да има децентрализация – тема, която беше заблатена последните 15 години и звучи иновативно. Според държавния глава очакванията на гражданите към президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, която тя има. Затова и е трябвало да играе на ръба на правомощията си, за да направи това, до което стигнахме. И още - според него в момента сме в процес на възстановяване на законността и държавността. Това твърдение е заявка за класическо центристко поведение , то откроява центризма му с говоренето за държавност, законност и обхват на институциите".

Позитивно, според Димитър Аврамов, е че Румен Радев ясно каза на НС и правителство, че ако не се справят с управлението, ще има политически реванш. "Той не нарисува картина на златни пеперуди, шляещи се в розова мъгла, което е чесетн подход. Също така спомена, че в обществото има анкиторупционен консенсус и стремеж за налагане на демокрацията и правовата държава".

Като негатив политологът открои фактът, че Румчен Радев продължава да се изразява с тона си постокомуничстически манталитет. "Той звучи постоянно зле, все едно няма нищо добро в сегашния ни път и живота днес. А ние вървим напред и посоката е към подобрение, а не живеем по-зле, отколкото при комунизма".

В заключение Димитър Аврамов подчерта, че и левите и десните хора могат да бъдат отговорни към живота и бъдещето си. "Важно е да приключим с говоренето за покварата на прехода, защото сега е време за реформи. Аз съм оптимист, но дали президентът и това правителство ще дадат начало на реформаторски мандат, не зная. Сега е време за закърпване на пробойни и рани. Следващият мандат ще е по силен, сега е просто време за консенсус".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59