Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реално в "Клуба на богатите" - след две-три години

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС


България получи покана да започне преговори за присъединяване към така наречения „клуб на богатите“- Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Страната ни кандидатства през 2007 година, а членството бе сред целите, които си поставяха поредица правителства. Ползите от това членство и за стандартите, които България трябва да покрие, коментира в програма "Ден след ден" Любомир Дацов, финансов експерт и член на Фискалния съвет.

Според него ОИСР е клуб на определен тип държави, като самата организиция е изградила капацитет в много области да бъде водеща и да задава стандартите на поведение в тези области - например по разработване на счетоводни стандарти, добри практики в областта на фирменното счетоводство, данъчни практики на облагане, които да позволяват то да бъде по-прозрачно и по-честно, така че гражданите на отделните държави максимално да извличат ползи от това нещо. 

"Същото се отнася и за областта на публичните финанси. ОИСР и нейнтие екипи са водещи в разработване на стандартите за бюджетите, политиката на държавни предприятия. Те ръководят и съгласуват добри практики и политики в тези области. Тоест това не е мястото, където ще получаваш полза под формата на пари. Това е място, където първо е признание, че си направил и реализирал определен тип политики и си стигнал определено ниво. Това е един вид признание и допускане на страната ни до този клуб. Този клуб позволява и задължава страната ни да изпълняваме високите стандарти на ОИСР, които то задава, политиките, които се съгласуват и изпълняват в страните членки.Това е признание, че държавната система, държавата ти се намира именно сред хората и страните, които  са направили нещо в живота си", обясни финансовият експерт и допълни, че от години се работи за това.

По думите му през  следващите две-три години ние реално можем да станем страна членка на ОИСР - въпрос на политически ангажимент. 

"Видя се, че дори едно служебно правителство, защото това което се случва в момента е всъщност финализирането на процеса от службеното правителство и лично от вицепремиера Пеканов, които контролираще и координираше дейността в тази сфера. Така че може да се каже едно браво, затова че свърши една много добра работа. Но това, все пак, е всеобщ процес и зависи от всички нас", заключи Дацов.

Какво мисли финансовият експерт за проектобюджета и защо е критичен към планирания от правителството бюджетен дефицит - чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56