Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликти и посоки "Точно днес"

Украйна попадна във фокуса на световните медии. Тангентата на конфликта й с Русия оконтрасти въпроси за променения свят, в който всяко разстояние изглежда преодолимо, външни намеси, ексалиращо геополитическо напрежение по оста НАТО-Русия-ЕС в търсене на трудни отговори за въпросите за ефекта от политическата криза и с какво тя заплашва и нас българите. Коментарът е на геополитика и преподавател в СУ „Климент Охридски“ проф. Марин Русев.

С председателя на украинската общност в Пловдив Мариана Имреорова ще разговаряме за начина, по който събитията в Украйна отзвучават в украинската диаспора в Пловдив. И още – какъв код носи информационният поток за същността на украинско-руския проблем  далече от родината и в контактите на украинците с роднините им на хиляди километри от България.

Финансови затруднения, стрес, несигурност, болестно време и корупция в пикови стойности за Европа рамкират средата на обикновения ни живот. В нея с негативен знак добавихме и нови теми като усещане за повишен риск от военни конфликти, които ще рефлектират и върху страната ни на фона на неясни управленски решения в полза на българите.

Как безспорно промененият свят рефлектира върху психичното ни здраве и съществуват ли техники за контролирано въздействие върху степента на тревожност – по темата ще разговаряме с психолога д-р Михайлина Абрашева.

Във времето за култура след 9 ч. ще ви поканим на изложбата на Данчо Григоров в Арт галерия Пловдивски Културен Институт. Неговите рисунки и етюди са обединени под името „Малкото е повече“. Изложбата на художника, който е един от основателите на група „Ръб“, ще бъде открита на 29 януари.

А в рубриката „Добро утро, ден“ и в четвъртък гостува историкът Рада Банялиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегите "Точно днес"

За жегата навън, за отражението й върху здравето, за опасностите на пътя при екстремни температури, за политическите градуси ще говорим в утрото на сряда.  Ето част от събеседниците ни:  Зорница Спасова - главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването. Тя има докторска степен по..

публикувано на 09.07.24 в 17:27

"Вход свободен" под лупата на юли

В началото на  лятото  градът се е оставил напълно на милостта на слънцето. Под тепетата се живее комфортно само сутрин и след полунощ. Всички разчитат само на живителния хлад на климатиците и благославят наум техническия прогрес. Вече сме в същинското сърце на юли и по тези места дебелата сянка  е единственото естествено спасение от безмилостната лупа..

публикувано на 09.07.24 в 09:30

"Точно днес" по юлските горещи теми

Юли е времето за класации, опити за ново управление и горещо лято, в което кодът остава жълт.  За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан". Писателката Здравка Евтимова ще получи Националната литературна награда "Иван..

публикувано на 08.07.24 в 14:13

Холистично с „Вход свободен“

Днес с холистичния психолог Дорина Ташева, говорим за гостуването на Елке Уолшон в България. Тя е немски терапевт и ще сподели опит и информация за една възстановителна практика. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев. Ще си говорим и за нишките в нашето ДНК, накратко. Коя е златоносната такава? Аида..

публикувано на 08.07.24 в 09:30

"Точно днес" по пътеките на новата седмица

В утрото на 8 юли поемаме по посоките на новата седмица. И макар да е нова част от сюжетите не са, но пък отново се разгарят с пълна сила в жежкото лято. Първият мандат за съставяне на редовно правителство се провали, шансовете за сформиране с втория и третия мандат не са много по-големи, което увеличава възможностите за поредни предсрочни избори. За..

публикувано на 07.07.24 в 17:00