Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много училища ще се затруднят да плащат сметките си за ток

Високите цени на тока и газта създадоха не малко предизвикателства и пред училищата. За тях е интервюто на Иванка Петкова с Катерина Василева, директор на ОУ „Екзарх Антим Първи“ и председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в Пловдив.

Сметката за ток за месец октомври миналата година е била на стойност 932 лева с ДДС, а за декември, при едни и същи показания, фактурата е 1948 лева.

„Тоест имаме повече от 100% върху сумите, които сме плащали за предходен месец, да не говорим за предходна година. Така стоят нещата и с газта. Там завишението е с приблизително около 2000 лева“, обясни ситуацията в ОУ „Екзарх Антим Първи“ Катерина Василева.

Тя обясни, че момента училищата и образователните институции работят с една дванайста част от бюджета за 2021 година, когато нито един директор не е залагал в бюджета си подобни стойности на сметките за ток, газ и парно отопление.

„Ще има много образователни институции, които ще трябва да търсят авансови средства от общината, за да могат да си платят текущите разходи за ток, газ, парно. Ще има училища, които няма да могат да се справят с тези сметки“, обясни още Василева.

Съюзът на работодателите в системата на образованието настоява за 20% повишение на единните разходни стандарти.

„Минимум 10% трябва да бъдат ясно разписани, че ще отиват за издръжката. За да може действително да се осигури сигурност и спокойствие за директорите на образователните институции, че ще могат да си покриват тепърва сметките, които ще идват“, каза председателят на организацията в Пловдив.

Катерина Василева допълни още, че няма информация за образователни институции в Пловдив, за които има риск да останат на тъмно или студено.

Цялото интервю с Катерина Василева можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Красимир Кумчев

Пловдивчанин организира първи търг за пъпеш "Юбари" у нас

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев преди време изкорени ябълковите си градини, с които беше прочут. Но както мнозина знаят, заедно със скулптура Цвятко Сиромашки имат упорита идея да направят Фонтан – Ябълка, като символ на плодородието по нашите земи. Сега за тази кауза на помощ идва един пъпеш. Той се..

публикувано на 29.07.24 в 10:09

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35