Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчанин организира първи търг за пъпеш "Юбари" у нас

3
Красимир Кумчев
Снимка: БГНЕС

Известният земеделски производител от Пловдивско Красимир Кумчев преди време изкорени ябълковите си градини, с които беше прочут. Но както мнозина знаят, заедно със скулптура Цвятко Сиромашки имат упорита идея да направят Фонтан – Ябълка, като символ на плодородието по нашите земи.

Сега за тази кауза на помощ идва един пъпеш. Той се нарича „ЮБАРИ“ и е най-скъпият в света. Абсолютният рекор е регистриран в Япония, където пъпеш „Юбари“ е продаден за 46 000 щатски долара.


За първи път „кралски пъпеш“ ще бъде разигран на търг в България на 4 август от 9 часа, като първоначалната цена е 400 лева, а стъпката за наддаване. Средствата ще бъдат дарени на сдружение “Добротворие” за изграждане  на “Фонтана с Ябълката”, един съвместен проект с акад. Цвятко Сиромашки.

Пъпешът е отгледан е тайно място в градините на Кумчев и предстои да се продаде на търг с благотворителна цел.

„Не съм го опитвал, за да знам вкусовите му качества. Надявам се да са уникални. Най-уникалното е самата визия на пъпеша. Той сякаш е рисуван от гений“, разказа пред Радио Пловдив Красимир Кумчев.

Растението наистина има уникален външен вид, сякаш е увито с релефна мрежа. За вкуса му само можем да гадаем, защото са го опитвали само тези, които имат няколко хиляди долара, за да си го поръчат.

Семената на този уникален пъпеш са подарени на Красимир Кумчев от българската писателка Юлияна Антонова, която живее в Токио.

„Треперили сме му като на малко дете. Направихме разсад,  а после го засадихме в оранжерия. От тях имаме три пъпеша“, каза още Кумчев.

Той обаче е категоричен, че на предстоящия първи благотворителен търг, е нереалистично да се смята, че може да се достигне до сума, регистрирана в Япония.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Паолина Комсалова с Красимир Кумчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” - ще ви хвърлим в джаза с усмивка!

„Алтер его“ вече влезе в лятната схема на излъчване. Тази събота избрахме за вас нещо по-така – истински калейдоскоп от хумор, гости и джаз! Накратко: ще ви тонизираме с ретро-усмивки отпреди 110 години като разиграем анекдоти на Борю Зевзека от вестник „Барабан“, публикувани през 1914 г. Ще си спомним и за сатирика Георги Свежин с няколко..

обновено на 27.07.24 в 16:28

БАК обяви първата си стипендиантска програма

Християн Даскалов от Европейски цифров информационен хъб "Тракия"разясни на слушателите на Радио Пловдив подробностите по обявената от Българската асоциация по киберсигурност стипендиантска програма. Стипендиантската програма на Българската асоциация по киберсигурност /БАК/ осигурява пет едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа..

публикувано на 25.07.24 в 16:20

Кино на открито и боровинкови нощи през юли

Кино на открито на фестивала „Боровинкови нощи 2024“, на хижа „Амбарица“, в Централен Балкан. Една от най-трудно достъпните и отдалечени от населени места хижи, в България. Приказно място, където периодично, заедно с доброволци, се организира фестивалът "Боровинкови нощи", в който се включва и екипът на „Кинематограф“, за да сподели..

обновено на 25.07.24 в 16:04

Летен “Уикенд в Пловдив”

Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив Ви канят на „УИКЕНД В ПЛОВДИВ“ . В града на тепетата на 2, 3 и 4 август ще се проведе Седмото издание на фестивала. Само през този уикенд и тази година ще имате възможност да усетите магията на най-стария жив град в Европа и един от най-старите в света. Възползвайте се от многобройните..

публикувано на 25.07.24 в 15:50

Загадки, тайни и любов в новия роман на Гергана Лаптева

Гергана Лаптева е българска писателка и геоложка. Тя завършва училището по изящни изкуства „Илия Петров“, със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, катедра „Геология, палеонтология и полезни изкопаеми“. Работи като завеждащ отдел „Култура“, в Български антарктически институт..

обновено на 24.07.24 в 11:40