Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 10% повече пари за издръжка на училища и детски градини

| обновено на 03.02.22 в 10:49

„В бюджета за образование за тази година са предвидени с 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Това са допълнителни 40 милиона лева за покриване именно на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива и вода. Тези средства ще бъдат налични от 1 април в бюджета за всяко конкретно училище“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.

В момента финансовото министерство събира данни за увеличените разходи за ток, газ и отопление на учебните заведения. До момента в МОН няма информация за общински училища, които имат недостиг на средства за изплащане на рижийни разходи.

Заместник-министър Гайдарова обясни, че ако има учебни заведения, които изпитват затруднения със сметките, те могат да се възползват от две възможности.

„Първата възможност са преходните остатъци, които до 31 януари е следвало да бъдат върнати от общините към бюджетите на училищата. Ние имаме такава информация, която сме обобщили. Общо 3665 общински институции и държавни училища към МОН, са подали информация, че имат преходен остатък от нецелеви средства. Средният размер на този преходен остатък е 39 350 лева. Втората възможност, която на практика могат да ползват и общинските училища, е да поискат изпреварващо финансиране, но за сметка на целия бюджет“, обясни още Мария Гайдарова.

През месец януари 16 държавни училища са поискали изпреварващо финансиране.

Мария Гайдарова припомни още, че в проекто-бюджета за образование за тази година е предвидено увеличение с 12% на средната учителска заплата.

Близо 85 милиона лева ще получат допълнително общините за да премахнат таксите в детските градини. Ръст с 6,5 милиона лева е заложен и в средствата за транспорт за учениците, които се обучават в средищни училища или професионални гимназии в съседни общини.

Цялото интервю с Мария Гайдарова можете да чуете в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23