Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпитаник на УХТ спечели с вино "Кукери" 4 медала в САЩ

4
Петър Кирилов
Снимка: FaceBook/Petar Kirilov

Вино под бранда „Кукери“, създадено в Северна Калифорния от българин, спечели два златни и два сребърни медала в най-голямото винено състезание в САЩ. Майсторът Петър Кирилов е възпитаник на Университета по хранителни технологии в Пловдив. 

Първата любов към виното

Като всяка първа любов, любовта на Петър към виното е в ученическите му години в родния Тополовград.

 „Там съм помагал на баща ми. Основно имахме каберне, имаше и един див местен полусорт алжирка, малко ракацители. И така – берем гроздето, мачакаме го, бъркаме го. Без никакви химикали - каквото природата даде“ - разказва пред Радио Пловдив Петър.

Природата веднъж дава много добър вкус, друг път – не толкова. В опит да разбере защо, Петър решава да запише Технология на виното и високоалкохолните напитки“ в Унивеситета по хранителни технологии. И студенството му го премества в Пловдив, където учи първите стъпки в производството на вино.

УХТ Пловдив - първи стъпки в производството

„Попаднах на доста добри преподаватели. Единственото, което липсва в университета, може би е, че нямахме практическата част. Докато много университети тук имат собствен винарни. Но основата, която се полага, е много интензивна и след време много неща, които си научил, започваш да навързваш и да прилагаш в професията".

Практиката - от България до САЩ

Мястото, където Петър започва да прилага на практика наученото в Университета, е Северна Калифорния. Тук пристига със семейството си, когато на 25 години печели зелена карта. Започва като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина. Но и докато трупа опит, не го напуска мисълта да създаде нещо свое. Началото му идва, когато открива лозов масив с любимия му сорт каберне совиньон в Napa Valley. И започва бранд с име, което го връща към корените.

„Кукери" мисля, че беше най-подходящото име. Това е било нещото, което искам да свържа с това откъде идвам, кой съм. При него всичко е положително -  да се празнува идването на новата година, надеждите за по-добра реколта, за прогонването на зли дъхове. Някои ме питат дали това е моя фамилия. Но аз им обяснявам. И като погледнат в интернет, доста остават очаровани от традицията, която поддържаме жива. Някои се надяват да посетят България да видят тези кукерски празници“.

Освен интереса към кукерските празници, който виното на Петър Кирилов провокира зад Океана сред любителите му, то вече влиза и във фокуса на професионалистите. 

Наградите 

В най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“ негови вина печелят два златни и два сребърни медала. Двоен златен медал му е присъден за „Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc“, реколта 2021 г. в категория Совиньон Блан. Със златен медал е отличено и „Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon“, реколта 2018, в категория за Каберне Совиньон. Единият сребърен медал е за „Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“, произведено през 2019 г. в категория Каберне Совиньон, а вторият за Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir в категория сухо розе, виното също е от миналата година.

„Това е постижение, като се има предвид, че участват 5 816 вина от 1 000 винарни в САЩ. Действа се на сляпо, по различни ценови категории. Конкуренцията е много голяма и това, че се печелят награди, е признание за работата, която вършиш цяла година“ - споделя българинът.

А по това време на годината и в САЩ, като у нас, стопаните зарязват лозята. Зад Океана е много скъпо да отглеждаш собствен масив, казва Петър, и макар че засега купува гроздето, не спира да мечтае.

Мечтите

Мечтите му са за свое лозе, и за своя винарна. Близките му планове, обаче, са вината му да спечелят нови отличия в по-малките състезания, които предстоят през годината. А като се върне в Тополовград, да чуе от баща му: „По-тежко е това вино, по-силно. И така“. 

И така – с годините не просто да съхранява първата си любов към виното, а и да я надгражда. С постоянство и грижа да се усъвършенства ден след ден.

Репортажът може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12