Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Няма как да се случи бързо оставката на Иван Гешев

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Новата власт срещу главния прокурор, как и защо върнахме израза "решаващи реформи в правосъдната система", разговор с д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. 

Премиерът Кирил Петков предостави на прокуратурата списък с лица, за които има данни, че са участвали в престъпления. Теодор Славев смята, че това е пореден епизод от наместване на политическите пластове, и при регулиране на наследството от ГЕРБ. 

Славев каза: "Новата власт иска да разрови авгиевите обори на липса на ефективно разследване и корупция по високите етажи на властта, нещо за което хората протестираха през 2020 година. Ние имаме политическото продължение на всичко това. Аз не мога да разбера в какво качество министър-председателят беше привикван да дава показания. Има и друго, всички служби са под ръководството на Кирил Петков, както и това, че всички публикации в медиите са легитимно средство за сезиране на прокуратурата, но е несериозно, когато идва от изпълнителната власт. По повод на тази цитадела, наречена прокуратура вече имаме ясно позициониране на президент, изпълнителна власт и управляващо мнозинство в Народното събрание. Такава композиция не сме имали в последните 12 години, по отношение на действията на Иван Гешев има определено - сходност на позициите, и те са в една посока."

По повод на исканата оставка на Гешев: "Ще отнеме време за да се стигне до това, защото тече дело във ВАС. Възможно е правосъдното министерство да изчака и това развитие, но не трябва да се бърза в целия този процес. За ВСС не е необходимо министърът на правосъдието да го сезира за Гешев. При добро желание пленумът може да направи заседание, в което да разгледа решението на Конституционния съд, да го обсъди и да предприеме действия."

Още от категорията

Не сме поставяли червени линии, а приоритети

„Не сме поставяли червени линии, поставяхме приоритети - това, което ни обединява, това, което е необходимо за държавата и това, което трябва да се свърши при действащ парламент и редовен кабинет“. Това заяви депутатът от БСП Филип Попов във връзка с управленската програма, която обсъждаха с „Продължаваме промяната“ в предаването "Точно днес"..

публикувано на 06.07.22 в 10:52

Туристите "помагат" за ръста на КОВИД-19 в Смолянско

През последните дни се наблюдава ръст на болните от КОВИД-19 в Смолянска област. Освен по-заразните подварианти на Омикрон, тук има предпоставки болестта да се разпространи по-рано,  каза в интервю за програма "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на РЗИ - Смолян д-р Мими Кубатева .  Тя подчерта, че Смолянска област е туристически регион,..

публикувано на 06.07.22 в 10:13
Доц. Стойчо Стойчев

При всички положения ще гласуваме предсрочно

Между редовете на политическата криза и преговорите за властта, по темата разговор с политолога доц. Стойчо Стойчев . Говорим  за това какви са шансовете за реализация на първия мандат?  И още – можем ли да станем свидетели на парламентарни хватки, както и управляващите или опозицията ще се представят по-добре при едни предсрочни избори? Доц...

публикувано на 06.07.22 в 10:00

Заразените с Covid-19 са повече от официалната статистика

„Има двойно увеличение на инфекциозните заболявания, което не е характерно за този сезон. Не знаем дали това се дължи на Covid-19, тъй като на общопрактикуващите лекари още преди два месеца ни забраниха да назначаваме по здравна каса тестове на пациентите. И пациентите, които имат симптоми на инфекциозни и заразни заболявания не се тестват. След..

обновено на 05.07.22 в 16:02

Движим се към избори, най- вероятно през октомври

"Движим се към предсрочни избори, като най-вероятно те ще бъдат през октомври. Знаем как изглеждат служебните кабинети на Румен Радев, което означава, че един служебен кабинет ще се опита отново да промени управлението“. Това анализира политологът Антоний Гълъбов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че новите..

публикувано на 05.07.22 в 10:41