Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT-специалисти отглеждат пчели в Розовата долина

Снимка: https://bghoney.co/bg

Дълъг ли е пътят от Силициевата долина в САЩ до Розовата долина в България? Какво мотивира младо семейство IT-специалисти да се занимава с пчеларство и какви са предизвикателствата да менажираш този бизнес у нас? 

Отговорите - от семейство Митко и Дженифър Кацеви.

Той е българин, тя - американка и заедно отглеждат кошери в района на Карлово.

Началото 

Всичко започва на сватбения ден на младото семейство през 2019 г., когато Митко и съпругата му Джен получават като подарък семейния пчелин край карловското село Соколица. Това е изненада за тях, защото в този момент и двамата имат обещаващи кариери в Силициевата долина. 

Няма нищо случайно - за рода Кацеви любовта към пчелите и меда е вековна традиция, започнала когато техните прародители Атанас и Злата получават като сватбен подарък кошер.

Митко Кацев разказва, че идеята се родила точно от пчелина, подарък от родителите му. "Подаръкът бе повече със символично значение, не че ще си стегнем багажа и ще се пренесем да живеем в България. От тук обаче ни дойдоха доста идеи как да развиваме бизнеса и да популяризираме българския мед".

Какво е общото между пчеларството и IT-индустрията?

Всъщност има много общо, защото и в двата случая се управлява рискът, смята младият фермер, чиято специалност е компютърната сигурност:

"Всичко опира до риска и как той да се адресира. При пчелите има доста сходни неща - болести, природни фактори и работата до голяма степен е как да минимализираме риска, за да постигнем високи добиви и качествена продукция". 

Семейната традиция и новите продукти

Семейните кошери са над 700 в страната, но за тях се грижи цялата фамилия. Майката Златка все още се занимава с всекидневните грижи около пчелите, а младите й помагат. Те пък се фокусират върху бизнес страната на пчеларството, тъй като продукцията им се предлага не само в България, а и на международния пазар. Маркетингът е „стихията“ на снахата Джен:

"Преди да се запозная с мъжа ми, не знаех какво е да си пчеларка, не знаех нищо за България. Пчеларството е нещо много различно за мен. Много ми харесва тук, много е спокойно", споделя Дженифър. 

Семейството произвежда не само традиционните видове български мед от различни билки, а и екзотични продукти с куркума, лавандула, джинджифил и дори лют мед, като влага и иновации. 

Сред новите им продукти са мед с лиофилизирани стрити ягоди (изсушени чрез замразяване) и кремообразен мед. 

Проблемите пред пчеларите

Младите български фермери също се сблъскват със станалите традиционни проблеми за сектора – измиране на пчели, евтин внос на продукти от трети страни, но гледаме на проблемите като на предизвикателство, казва Митко Кацев. 

Държавата също помага, както и еврофондовете, за да си възстановим по-бързо пчелите, смята младият фермер.

За празника

На днешния празник на пчеларите Св. Харалампий Митко Кацев си пожелава индустрията да продължава да се развива, а колегите му – да са упорити и позитивни.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49