Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Няма да се стигне до война, дипломацията ще се справи

Снимка: БГНЕС


До къде може да стигне конфликта НАТО - Русия и какви могат да бъда последствията за страната ни - говорим в програма "Точно днес" със Симеон Николов –дипломат, експерт по международна сигурност, бивш  заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г, член на УС  на Българското дипломатическо дружество. Разговор преди Консултативния съвет за национална сигурност - "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки", който ще се проведе при президента Румен Радев. 

Твърди се, че дипломацията е изкуство – на възможното. Но тя е преди всичко алтернатива – на войната. 

Според Николов за съжаление в момента сме по-близо до войната, но всички очакванията са, че дипломацията ще направи каквото е необходимо и няма да се стигне до военни действия.

Проблемът е, че нещата се придвижват твърде бавно, тромаво  и вторият проблем е, че и двете страни са твърде безкомпромисни , твърде  малко склонни на отстъпки, макар че и двете страни си дават ясно сметка, каква ще бъде цената както за Русия, така и за Запада. И тук вече е умението, да можем да прочетем каква е истинската загриженост. От една страна НОТО  и европейските страни не могат да се откажат от своите принципи, че всяка страна избира сама съюза в който иска да членува, че не можем да допуснем отново зони на влияние, да се върнем назад във времето. Но от друга страна не се проявява и разбиране към тревогите на Русия, а те също са основателни, тъй като в момента остана само един договор, който е валиден - това договора "Старт", докато всички останали договори по един или друг начин, по едно или друго време, двете страни се оттеглиха  и това е твърде рисковано. Освен това има споразумения, които не бяха спазени и Русия с основание се тревожи за своята сигурност. Въпросът е нещата да се договорят така, че и двете страни да запазят лице. Да представят компромисите си за успех и да се стигне до конкретни решения. Аз смятам, че натам вървят нещата макар и с големи затруднения. Но от тук нататък ни чака един много дълъг път - това е пътят на  възстановяване на договорно правните  отношения между Запада и Русия.

Относно КСНС  и очакванията експертът по национална сигурност коментира, че нашата позиция е ясна - като член на НАТО , изразили сме своята солидарност и не може  да имаме друга позиция.

Той обясни, че през последните години понятието сигурност е много променено. 

Силовите операции са 25% от решаване  на конфликтите, останалите проценти до 100% зависят  от политически, дипломатически, икономически и други фактори, така че когато се обсъждат проблеми на сигурността  не само армията трябва да се вземе предвид.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.
Още от категорията

Антикризисните мерки ще се усетят към края на годината

„ Това, което става в момента, е един глобален, световен феномен – високата инфлация. Във Великобритания бе отчетен 40-годишен рекорд на инфлация – 9%, в Германия и САЩ тя е близо 8%, Румъния има близка инфлация до България – 13,7%, а в България отчитаме12,4 на сто “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов. Според..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството. „Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни.   Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по..

обновено на 20.05.22 в 17:08

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 20.05.22 в 17:04
Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН

Войната ще оскъпи живота между 50 и 200%

Повече политически, отколкото икономически са обявените от правителството антикризини мерки, като липсва подкрепа за българските земеделски производители. Това е изводът на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.  Според него решението за нулева ставка на ДДС при хляба няма да се отрази върху цената му,..

публикувано на 19.05.22 в 15:52