Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се стигне до война, дипломацията ще се справи

Снимка: БГНЕС


До къде може да стигне конфликта НАТО - Русия и какви могат да бъда последствията за страната ни - говорим в програма "Точно днес" със Симеон Николов –дипломат, експерт по международна сигурност, бивш  заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г, член на УС  на Българското дипломатическо дружество. Разговор преди Консултативния съвет за национална сигурност - "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки", който ще се проведе при президента Румен Радев. 

Твърди се, че дипломацията е изкуство – на възможното. Но тя е преди всичко алтернатива – на войната. 

Според Николов за съжаление в момента сме по-близо до войната, но всички очакванията са, че дипломацията ще направи каквото е необходимо и няма да се стигне до военни действия.

Проблемът е, че нещата се придвижват твърде бавно, тромаво  и вторият проблем е, че и двете страни са твърде безкомпромисни , твърде  малко склонни на отстъпки, макар че и двете страни си дават ясно сметка, каква ще бъде цената както за Русия, така и за Запада. И тук вече е умението, да можем да прочетем каква е истинската загриженост. От една страна НОТО  и европейските страни не могат да се откажат от своите принципи, че всяка страна избира сама съюза в който иска да членува, че не можем да допуснем отново зони на влияние, да се върнем назад във времето. Но от друга страна не се проявява и разбиране към тревогите на Русия, а те също са основателни, тъй като в момента остана само един договор, който е валиден - това договора "Старт", докато всички останали договори по един или друг начин, по едно или друго време, двете страни се оттеглиха  и това е твърде рисковано. Освен това има споразумения, които не бяха спазени и Русия с основание се тревожи за своята сигурност. Въпросът е нещата да се договорят така, че и двете страни да запазят лице. Да представят компромисите си за успех и да се стигне до конкретни решения. Аз смятам, че натам вървят нещата макар и с големи затруднения. Но от тук нататък ни чака един много дълъг път - това е пътят на  възстановяване на договорно правните  отношения между Запада и Русия.

Относно КСНС  и очакванията експертът по национална сигурност коментира, че нашата позиция е ясна - като член на НАТО , изразили сме своята солидарност и не може  да имаме друга позиция.

Той обясни, че през последните години понятието сигурност е много променено. 

Силовите операции са 25% от решаване  на конфликтите, останалите проценти до 100% зависят  от политически, дипломатически, икономически и други фактори, така че когато се обсъждат проблеми на сигурността  не само армията трябва да се вземе предвид.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31