Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма да се стигне до война, дипломацията ще се справи

Снимка: БГНЕС


До къде може да стигне конфликта НАТО - Русия и какви могат да бъда последствията за страната ни - говорим в програма "Точно днес" със Симеон Николов –дипломат, експерт по международна сигурност, бивш  заместник-министър на отбраната през периода 2005 – 2008 г, член на УС  на Българското дипломатическо дружество. Разговор преди Консултативния съвет за национална сигурност - "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки", който ще се проведе при президента Румен Радев. 

Твърди се, че дипломацията е изкуство – на възможното. Но тя е преди всичко алтернатива – на войната. 

Според Николов за съжаление в момента сме по-близо до войната, но всички очакванията са, че дипломацията ще направи каквото е необходимо и няма да се стигне до военни действия.

Проблемът е, че нещата се придвижват твърде бавно, тромаво  и вторият проблем е, че и двете страни са твърде безкомпромисни , твърде  малко склонни на отстъпки, макар че и двете страни си дават ясно сметка, каква ще бъде цената както за Русия, така и за Запада. И тук вече е умението, да можем да прочетем каква е истинската загриженост. От една страна НОТО  и европейските страни не могат да се откажат от своите принципи, че всяка страна избира сама съюза в който иска да членува, че не можем да допуснем отново зони на влияние, да се върнем назад във времето. Но от друга страна не се проявява и разбиране към тревогите на Русия, а те също са основателни, тъй като в момента остана само един договор, който е валиден - това договора "Старт", докато всички останали договори по един или друг начин, по едно или друго време, двете страни се оттеглиха  и това е твърде рисковано. Освен това има споразумения, които не бяха спазени и Русия с основание се тревожи за своята сигурност. Въпросът е нещата да се договорят така, че и двете страни да запазят лице. Да представят компромисите си за успех и да се стигне до конкретни решения. Аз смятам, че натам вървят нещата макар и с големи затруднения. Но от тук нататък ни чака един много дълъг път - това е пътят на  възстановяване на договорно правните  отношения между Запада и Русия.

Относно КСНС  и очакванията експертът по национална сигурност коментира, че нашата позиция е ясна - като член на НАТО , изразили сме своята солидарност и не може  да имаме друга позиция.

Той обясни, че през последните години понятието сигурност е много променено. 

Силовите операции са 25% от решаване  на конфликтите, останалите проценти до 100% зависят  от политически, дипломатически, икономически и други фактори, така че когато се обсъждат проблеми на сигурността  не само армията трябва да се вземе предвид.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Благотворително бягане за АГ отделението на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас , Гребен канал Пловдив .  Кампанията се организара от „5kmrun“ и е под наслов „Дари времето си на..

обновено на 03.06.23 в 08:47

ПП прегъна ГЕРБ и правителство ще има

"Всичко показва, че ГЕРБ тотално се е предал и е готов да слуша диктата на ПП. При това положение шансовете да има редовни правителство се увеличаат многогкратно", прогнозира социологът Кольо Колев в интервю за Радио Пловдив. Според него след формирането на кабинета между първите две политически сили у нас следва опит за овладяване на държавната..

публикувано на 02.06.23 в 14:55
Светлин Тачев

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС...

публикувано на 02.06.23 в 10:26

Денят на отворените врати в НАО "Рожен" е тази неделя

Дестинацията за разходка ще е с покана за Деня на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН  на 4 юни.  Говорим в програма "Точно днес" с  доц. Никола Петров , директор на НАО "Рожен". Денят на отворените врати по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от..

публикувано на 02.06.23 в 10:18

Две поколения деца на българи в чужбина не знаят български език

За децата и родителите през призмата на институциите е разговорът ни с Лилия Божкова, председател на Националното сдружение за закрила на българските деца и семейства. Разговорът следва данните, които публикува Националната мрежа за децата в навечерието на 1 юни в проекта " Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?"..

публикувано на 01.06.23 в 16:29