Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна винаги е била буфер между Изтока и Запада

Лана Петкова
Снимка: личен архив

„Ние сме във война и тази война се води поне от 2014-та. Сега е някакъв нов етап и нова вълна на огромни притеснения на обикновените хора". Това разказа в следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" Лана Петкова, украинка, която повече от 25 години живее в Пловдив, преподавател по йога и докторант на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.  

Под тепетата я води една любов, но днес споделя за кризата НАТО-Русия заради Украйна, че хората там се страхуват. "Приятели, които имат възможност да заминат извън страната, го правят. Моите близки ще останат. Това е нашият живот, това е нашата страната,  това е наша териртория. Не знам докъде може да се бяга и доколко може да се бяга“ - добавя.

Нейната майка  и сестра ѝ със своите деца живеят в родния ѝ Харков, който, обяснява, е на 40 км от границата с Русия със струпани по границите войници. Затова се надява: "Всичко това да е само блъфиране на едно високо ниво сред политиците“.

И сега хората от двете страни на границата живеят заедно. „Ние не сме се деляли така никога, между обиковените хора няма омраза. Омразата идва на малко по-високо ниво, политическо, и когато се минава между представители на различни страни“ -  посочва Лана.

Освен че е територия с огромен ресурс, Украйна винаги е била буфер между Изтока и Запада, смята тя. И от позицията ѝ на човек, който няма как да влияе на ситуацията, обобщава: "Би било добре да се разберат помежду си. А Украйна да остане една неутрална територия, която служи за буфер между интересите на Русия и Запада в случая".

Цялото интервю с Лана Петкова може да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12