Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думи и дела „Ден след ден"

Джамбаз тепе в Пловдив, края на XIX в.
Снимка: bg.wikipedia.org

Какво ще се строи върху ценната археология на Понеделник пазара? Апетитният парцел под Античния театър е собственост на бизнесмена Димитър Георгиев, който през годините имаше идеи да строи лифт до Джамбаз тепе, асансьор до Гръцкото училище, а впоследствие огромна сграда. Гилдията на архитектите в Пловдив многократно предупреждава, че на този терен не бива да се повтори в по-голям мащаб „Голямата базилика“. Неда Велкова разговаря с архитект Стефан Добрев, чието студио е изработило проекта за строителство на този терен. На ход сега е НИНКН за съгласуване и експертни дискусии по проекта.

Как корупцията у нас се наследява? Примерът е от пазарджишкото село Мирянци, където години наред институциите бездействат, а къщите на хората потъват и кладенците им пресъхват заради добив на пясък и чакъл от местна кариера. За готвения пореден протест на жители на няколко села, този път с палатков лагер, разказва в репортажа си Невена Петрова.

Има ли надежда за разрешаване на основния проблем с недостига на работна ръка за  розопроизводството у нас? За исканията на бранша към държавата говорим с Владимир Стоянов, председател на „Българска розова долина“. Днес сдружението депозира в социалното министерство настояване да се премахнат еднодневните договори по време на кампанията по розобер.

Какво мислят младите за възможностите за „правене на наука“ в България? За предстоящата инициатива „Гласът на младите изследователи в Пловдив“ ще говорим с председателя на Асоциацията на младите учени Вадим Рошманов.

И още:

Президентът Румен Радев посети Комбината за цветни метали край Пловдив. Там беше и нашият репортер Иванка Петкова, която обобщава срещите му с ръководството на металургичното предприятие.

Заедно с Екатерина Костова ще отидем до Авиобаза „Граф Игнатиево“ за началото на съвместните задачи по усилена охрана на въздушното ни пространство от българските и испанските ВВС.

Началото на програма „Ден след ден“ е след новините в 15 часа. Слушайте ни до 17!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52