Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кариерите в Белащица не са нужни на МЕ

| обновено на 21.02.22 в 15:56
Пламен Данаилов
Снимка: БГНЕС

„Тези кариерите не са нужни на Министерството на енергетиката. Ние проведихме среща с единия от концесионерите, на която беше обяснена позицията на министеството. От кандидата за удължаване на концесията обясниха, че ще си търсят правата по съдебен път, което е тяхно право“. Това каза пред Радио Пловдив зам. министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който прие по въпроса делегация от община Родопи в края на миналата седмица.  

Според него, концесионерите имат право да търсят обезщетения заради щетите си, тъй като са подали искане за удължаване на концесията в законоустановения срок, и на практика „спазвайки буквата на закона“. Данаилов заяви, че сегашното ръководство на министерството е в заварено положение:

„Заявленията за продължаване на концесията са били пуснати в сроковете през началото на 2020 и 2021 година. И всичко това се е случило по време на предишното редовно правителство. Дали е можело нещо да бъде свършено? Сигурно. Но вече да разсъждаваме върху тази тема, няма какво да се направи".

Ведомството изцяло гледа в инетрес на гражданите, но от презумпцията, че трябва да намери законов начин да ги защити, защото, по думите на зам. министъра, „едно съдебно дело, ощетява всички нас“. Затова е и поискана нова Оценка на въздействие на околната среда. Ако тя е негативна, ще има законов повод да не се разреши удължаване на концесията, обясни Данаилов. 

„За нас е важно да получим тази оценка. Това би било едно от основанията да бъдат спрени и да се върви към прекратяване на дейността на кариерите. Включително Басейнова дирекция също е поела определна инициатива, което, ако се докаже влияние върху водите, които водоснабдяват, също е едно от основанията да бъдат прекратени“ – каза още зам. министърът. 

Предвид големия обществен интерес, той предположи, че ОВОС ще се изготви бързо. Дотогава няма разрешение концесионерите да работят и да добиват материал, категоричен е Данаилов. По думите му, ако се стигне до прекратяване на концесиите, фирмите ще трябва да извизят струпана суровина и да рекултиеират терена.

Припомням, че днес Инициативният комитет „СТОП на кариерите в Белащица“ входира в Община Родопи уведомление за гражданско неподчинение заради  инвестиционното намерение на една от фирмите да се продължи срока на концесията за добив на строителни материали от кариерата. 

Цялото интервю с Пламен данаилов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12