Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 2-те измерения на датата с двойки "Ден след ден"

На 22 февруари в следобедното предаване на Радио Пловдив "Ден след ден" очаквайте:  

Сутринта ни събуди с новина,че Русия признава независимостта на Донецк и Луганск и изпраща мироопазващи сили там. Как тази новина ще рефлектира върху международните отношения, в които България е неразривна част, като източна граница на НАТО към конфликтната територия на Украйна? Отговори ще търсим от политолога д-р Георги Проданов, главен асистент в НБУ, с изследвания по междунароидни отношения на постсъветското пространство.

През деня двама министри – Даниел Лорер и Борислав Сандов - бяха в Тракия икономичекска зона заради електромобилите и каинчетата, създаден преди време тук.  Антоанета Петричанска, обаче, обобщава актуалните въпроси в сферите им – иновациите и растежа и екологията. Така в репортажа ѝ ще чуем за новата мярка за енергийно ефективни технологии, насочена към малки и средни предприятия, за новата кампания “Чиста и зелена България“ в община Марица, за ангажимента на Тракия икономическа зона да стане въглеродно-неутрална и за интереса към екетрокамиончетата

Изпълнителната агенция по горите даде на МВР и прокуратурата нарушения в общинските гори на Хисаря. Ще научим защо от директора на Регионална дирекция на горите в Пловдив инж. Мирослав Димитров. А защо кметът на Хисаря Пенка Ганева твърди, че няма нарушения, ще разберем от интервюто на Иванка Петкова с нея. 

Природонаучният музей в Пловдив е един от музеите у нас, които днес останаха заключени за посетители. Причината е протестът на екипа заради 5-те%  повишения на единния разходен стандрат, предвиден в бюджета на държавата за тази година при искано 50 на сто увеличение. Живка Танчева ще ни разкаже още.

След Съвета на ректорите на Висшите училища в страната – ще има ли сливане на ВУЗ-ове? В ефир с подробности ще включим участници в него.

Накрая Веселина Пеева ще ни заведе на сватба. Кой избра да сключи граждански брак на 22-ри втори 2022-ра? Историята ще ни срещне с две двойки, едната от които – с четири деца. 

Запчоваме след новините в 15 часа и ще бъдем с вас до новините в 17 часа. Слушайте ни!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39