Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята като рана и смисъл - "Точно днес"

„С благодарност на всички, които помогнаха за нашето спасение на 10.03.1943 г.“ пише на иврит на Паметника на благодарността на пл. „Цар Калоян“ в Пловдив. 79 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта отбелязва Организацията на евреите „Шалом“- Пловдив  на мястото, където през 1943 г. на същия ден пловдивските евреи са били събрани в очакване да бъдат депортирани, но гражданите не са допуснали това да се случи. За тежките  и недоучени уроци на историята – събеседник  Светлозар Калев – председател на „Шалом“.

Две седмици след началото на войната Русия-Украйна, светът сякаш започна да се  отърсва от първоначалния си шок, за да осъзнае напълно, че се намира в необичайно рискова ситуация, изпълнена с опасности и с много неизвестни, но в същото време дефицитът на добри новини продължава да бъде съществен.

Извън битките за територии и икономическо надмощие на политическите кръгове, хората са изправени пред труден избор – да преоткрият себе си в разрушената координатна система на утвърдени ценности. Кога в пресечната си точка  всеобщите усилия  на българи и бежанци ще могат да повлияят върху равновесието на средата и каква цена ще плащат всички – събеседник социологът от БАН доц. Алексей Пампоров.  

Какъв знак за нивото на общественото съзнание даде прерасналият в ожесточени военни действия конфликт Украйна-Русия и от каква психологическа подкрепа се нуждаят бягащите от войната. Коментарът е на психолога Влада Парфенова.  

В програма „Точно днес“  ще ви срещнем и с две жени от Украйна – Ирина и Светлана, които вече няколко дни са намерили подслон за себе си и децата си в Пловдив. Те са сред първите, получили анкетни карти с информацията от които институциите ще могат да координират нуждите им. Разказът за тях е на Екатерина Костова.  

Поклон за таланта на актьорите-ветерани на сцената  на Драматичен театър Пловдив Стефан Попов и Симеон Алексиев. След аплодисментите на публиката те получиха от директора на Драмата Кръстю Кръстев статуетката "Дон Кихот" по повод житейските им юбилеи.

100 години от основаването си отбелязва Народно читалище „Назъл Хикмет“ с изложба в Културния център на Радио Пловдив. Изкушената от изобразителното изкуство авторка Дияна Бабаджанова е инженер по електроника и бивш авиодиспечер на летище Граф Игнатиево.

А в „Добро утро, Ден“  и в четвъртък ще останем в компанията на адвокат Михаил Екимджиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Есен като лято в "Ден след ден"

Първите дни на есента все още се радваме на хубаво, почти лятно време, но се усеща и новия сезон. Както на политическата сцена, така и в потока от събития непосредствено преди предзиборната кампания.  В следобедната програма на Радио Пловдив днес говорим за новите листи с кандидат депутати, за очакванията от месеца преди изборите в края на октомври, за..

публикувано на 25.09.24 в 14:49

От спорта до космоса във „Вход свободен“

Говорим за „Ден на спорта в училище“, с Румяна Киризиева от „BG Бъди активен“. На 27-ми септември, близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на инициативата. С Лъчезар Лечев темата ни е Космическа конференция – Пловдив 2024, за втора поредна година, на 28-и септември. Ще зададем въпроса, как носталгията помага?..

публикувано на 25.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 25 септември

Сряда сутрин с темите от деня и коментари на актуални събития: Ясни са листтите и кандидатите за 51-ото Народно събрание, а броени дни преди старта на кампанията, питаме представители на основните политически партии за мотивите им да се включат в надпреварата и за посланията към избирателите. Ще говорим с Николай Цонев, бившият военен министър в..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

"Ден след ден" на 24 септември

След летните месеци с относително по-малка информационна натовареност, от днес „Ден след ден“ се връща в обичайния си формат. Ето и част от темите:  В последния ден за регистрация на листите с кандидати за народни представите в Пловдив своите заявки направиха от ГЕРБ-СДС, БСП Обединена левица и Алианс за права и свободи, тоест частта от ДПС,..

публикувано на 24.09.24 в 14:46

"Вход свободен" в началото на сезона

Вече официално е есен. След  последния национален празник градът бавно започва да свиква в с  неспирния цикъл на делника, сякаш принудително се мъчи да забрави лятното безгрижие и се стреми да влезе в неудобната , но привична люлка на рутината. Стига вече безметежност- време е за делови подход и трудов ентусиазъм! Това последното, разбира се, е тегаво..

публикувано на 24.09.24 в 10:05