Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде се движим „Ден след ден"

Исторически максимум на цените на храните, рекордна инфлация, непосилни сметки за ток, парно и вода. Това не са само последствия от конфликта в Украйна. Ситуацията на ръба на оцеляването е резултат от (без)действието на държавата.

Вместо да се намеси активно със социални програми и антикризисни мерки, правителството все повече изпада в обсаден обяснителен режим. А натрупващото се недоволство започва да прераства в колективни протести и пътни блокади.

С призив "Не убивайте българското земеделие" десетки производители на плодове и зеленчуци блокираха с жива верига и тежка техника пътя между Пловдив и Карлово при разклона за Калояново. Те са категорични, че секторът е подложен на геноцид. За протеста на фермерите разказва в репортажа си Яница Марова.

Ерозия в доверието към "Продължаваме Промяната" и недоверие, че правителството може да овладее ситуацията – това отчита представително проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. За обществените нагласи през фокуса на изследването ще говорим с Димитър Ганев от „Тренд“.

И още:

Всеки пети човек в България е под линията за бедност, изчисляват от КНСБ и очакват до 25% инфлация. От КТ „Подкрепа“ предлагат таван на цените на основните хранителни стоки.

Същевременно, управляващите в Румъния замразяват от 1 април цените на тока и газа за една година и обмислят мерки за подпомагане на потребителите, като намаляване на акцизите върху горивата и нулев ДДС за храните.

Правителството в Гърция отказва да намали акциза на бензина, въпреки че  цените са непосилни за повечето гърци. Те пък ограничават потреблението и масово пазаруват в България.

Рекордните цени и инфлация в сравнителен план ще коментираме с икономиста Йоаким Каламарис, бизнесмен и преподавател в Пловдивския университет „П. Хилендарски“.

Колко и какви работни места са готови да предложат на бежанците от Украйна работодателите в Пазарджик? Говорим с Нишан Бъздигян от Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик, той е и управител на водеща машиностроителна фирма.

От Пловдив:

Как местната власт в Пловдив планира да харчи тазгодишния бюджет от над половин милиард лева? Кои са буферите в него и защо още преди да бъде приет се заговори за актуализацията му в средата на годината? Темата обобщава в репортажа си Антония Попова.

Започваме след новините в 15 и продължаваме до 17 часа. Слушайте ни. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 17 юли горещо и празнично

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.  Празнично и делово започваме утрото. Ето и темите до 9.30 часа - Ще бъдем в митрополитския храм в Пловдив, който носи името на светицата, за да честитим на имениците и да чуем пожеланията им.  - Говорим с д-р Станимира Станчева, началник на отделението по..

публикувано на 16.07.24 в 15:21

На кино и още нещо с „Вход свободен“

Този вторник, говорим за кино приключения на открито, с вход свободен, на хижа Амбарица, една от най-труднодостъпните хижи в страната. Юлиян Спасов, от екипа на организаторите ни разказва. Във времето между 13.30 и 14 часа ще играем. Игра с награди за ценители.  Очаквайте и рубриките „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев и „На..

публикувано на 16.07.24 в 09:30

На слънце и на сянка - "Точно днес"

Вторият ден от седмицата съвпада с втория от горещниците в народния календар от преполовения юли. И на слънце, и на сянка знойното лято ни жили с мечти за прохлада и промени в политическото безвремие - и двете видимо невъзможни точно в този момент.  А ПП-ДБ предлагат и да почакаме още, ако президентът Румен Радев уважи искането.  По пътя към новите..

публикувано на 15.07.24 в 17:40

"Вход свободен" в началото на горещниците

Средата на юли отколе има една емблематична тридневка, която народът съответно нарича горещници. Днес е само първият ден от нажежената тройка, но лек намек за облекчение се задава чак в края на седмицата. Всъщност ненапразно 15 юли се счита за начало на отпускарския бум. Населението масово и интензивно се изнася към морета и балкани, а една голяма част,..

публикувано на 15.07.24 в 09:40

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52