Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник „Точно днес“ идва с първа пролет

Какво ще ни донесе новата седмица? На по-добро се надяваме всички, но темите за нерешени проблеми присъстват и в това издание на програма „Точно днес“.

Първа пролет идва със студено време, падат още от ковид мерките, прибираме в шкафа зеления сертификат, но остава предупреждението на експертите да се внимава. 

 На 21 март отбелязваме и  Световния ден на поезията. Време ли е за рими или драматургията на деня ни диктува друг жанр?

И още - свършиха 100- те дни на кабинета Петков – на фона на скандали и криза след криза. Растяща инфлация – стигнала 10%.  За една година цените на едро на храните  скочиха с 31% и ръста премина психологическата граница от 2 на сто. Войната в Украйна продължава с всички последствия, включително и за страната ни.

Това са темите, които ще коментираме с финансовия анализатор Кольо Парамов, с председателя на здравната комисия в НС доц. Антон Тонев от ПП, с поета и журналист Антон Баев и Георги Рачев - климатолог и член на ръководството на Българската асоциация на туристическите агенции.

С кмета на пловдивския район „Източен“ Иван Стоянов поглеждаме напред в очакване на бюджета, който тази седмица е подложен на обществено обсъждане, за да говорим за  инвестиционни намерения в образователната инфраструктура, озеленяване и нови паркови пространства.

И още.

Романът „Седем писатели в космоса”  е българската номинация за наградата „Еврокон”, а авторът ѝ Николай Пеев е отличен и в категорията за най-добър писател.  Той ще бъде наш гост в минутите за култура след 9 часа.

„Добро утро, ден“  тази седмица си пожелаваме с художник Вячеслав Есенков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – за графоманията и зевзеците с усмивка!

Насред лятната жега се задава разхладителният анти-циклон на „Алтер его”. Ако предпочетете нашата компания, може и да не съжалявате, защото ще засегнем ненатрапчиво темите за графоманията и зевзеците не без помощта на нашите гости (ще разберете кои са те, ако ни слушате). Очаквайте един лек и лежерен радио-хепънинг, в който ще звучи весела..

обновено на 13.07.24 в 10:14

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39
Душан Керкез и Ивелин Попов

Слушайте мача "Ботев" - "Марибор" по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) ще се изправи срещу словенския "Марибор" в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят на стадион "Христо Ботев" е от 21:00 часа тази вечер и ще бъде предаван пряко по Радио Пловдив. "Канарчетата" си извоюваха правото да участват във втория по сила европейски клубен турнир, след като спечелиха Купата на България. Сега..

обновено на 11.07.24 в 16:14

Здравословен баланс с „Вход свободен“

Днес говорим за уебинара „Здравословен баланс между професионалния и личния живот“, част от инициативата "Ден на спорта в училище", на сдружение „БГ Бъди активен“. Тази година инициативата отбелязва 10 години. След 14 часа, очаквайте повече информация. Румяна Киризиева е наш събеседник.  Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“ очаквайте,..

публикувано на 11.07.24 в 09:30