Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече социални услуги за възрастни със Синдром на Даун

4
Екатерина Костова - КСУДС Пловдив
Снимка: личен архив

Има нужда от все повече социални услуги за възрастни хора със  Синдром на Даун. Това е изводът на специалисти, които работят с децата с тази диагноза. Причината е, че в развитието си те не остаряват, а родителите им не винаги може да бъдат с тях. 

Първият стрес

Хората със синдром на Даун имат допълнително или частично копие на 21-вата хромозома. Това е първото, което можеш да прочетеш за генетичното заболяване, ако потърсиш информация за него в интернет. Често точно това се налага да правят родители, когато чуят от лекар след раждане на детето им, че то е със синдром на Даун. Това е и първият им стрес, разказва Екатерина Костова, ръководител на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца със специфични потребности към общинския Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Пловдив:

"В тази насока има нужда да се отработи един щадящ подход на съобщаване от страна на медицинските специали и в последствие да има един цялостен подход за ранна интервенция и подкрепа на семействата. Всички семейства, с които аз съм се срещала, споделят, че първоначално за тях е била шокираща новината за наличието на тази аномалия,  но и след това им е липсвала информация какво означава това".

Социалната подкрепа за децата - психолог, логопед, музикотерапевт

Измененията в 21-та хромозома на децата със Синдром на Даун се проявяват по различен начин в поведението им. Наблюденията на Екатерина Костова от общуването ѝ с тях са, че най-често те са усмихнати и лъчзарни и са с желание за комуникация. 

Напредъкът на децата със Синдром на Даун зависи от много фактори, но специалитите  са се научили да отбелязват всеки техен малък напредък, да го споделят с родителите, като не забравят да похвалят и самите деца: "Стъпка по стъпка се случва промяната. Ние сме се убедили, че системната работа винаги дава резултат." 

Социалната подкрепа за родителите

Наред с децата се работи и съм семействата – не само с информация, но и в комуникация с институциите, с които им предстои да се срещнат, както с медицинските специалисти и с екипите за ТЕЛК. Като изключително положително се определя обединяването на семейства с деца със Синдром на даун в сдружения, където се подкрепят един друг.

Възрастните-деца

Какво се случва, обаче, когато децата със Синдром на Даун станат възрастни? Капанът е в това, че в развитието си те не остаряват. Така остават деца.

"Това е много важна област, която трябва да бъде развивана все повече, според мен, и да има услугу, центрове за подкрепа на пълнолетни хора със Синдром на Даун и не само, и с други специфични потребности, защото си даваме сметка, че техните родители може да не успеят до края на живота им да ги придружат и те ще имат нужда от таква подкрепа. Има услуги за пълнолетни хора, във всяка община те са различни, но според мен трябват да бъдат повече" - казва Екатерина Костова. 

В Пловдив на този етап общината е създала условия възрастните хора със Синдром на Даун да получават грижа в 2 защитени жилища, няколко Центъра за социална рехабилитация или за настаняване от семеен тип, както и в Дневни центрове за пълнолетни с увреждания. 

Според специалистите, обаче, най-важното, което обществото трябва да разбере за хората със Синдром на Даун, независмо дали са деца или възрастни е, че те са едни от нас.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38